Wpływ międzynarodowych procesów fuzji i przejęć na strategiczne zarządzanie zasobami ludzkimi na przykładzie Firmy Oponiarskiej "Dębica" przejętej przez "Goodyear Dunlop" - Mikuła Agnieszka (My University, 2004)
Procesy fuzji i przejęć wiążą się z najbardziej złożonymi decyzjami inwestycyjnymi i finansowymi, jakie muszą odjąć udziałowcy oraz zarządy łączących się bądź przejmujących i przejmowanych przedsiębiorstw. Tego rodzaju działania obejmują praktycznie wszystkie dziedziny biznesu, zarządzanie i analizy strategiczne, finanse i rachunkowość przedsiębiorstwa, różne gałęzie prawa, bankowość, organizację i zarządzanie zasobami ludzkimi, inwestycje i rynki kapitałowe. Niestety recesja w światowej gospodarce na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych zwolniła procesy fuzji i przejęć. W analizach finansowych skupiono się na sytuacji wewnętrznej przedsiębiorstw, co niosło za sobą obniżenie kosztów, wzrost wydajności, powstawanie nowych systemów kontroli, jednocześnie kładąc nacisk na wzrost zysków. Po okresie stagnacji w stosunkowo krótkim czasie procesy fuzji i przejęć zintensyfikowały się na nowo. Celem pracy jest wykazanie wpływu procesów fuzji i przejęć na zarządzanie zasobami ludzkimi w organizacji, co dla głębszej analizy zostało poparte analizą skutków procesów fuzji i przejęć na zmiany stanu i struktury zatrudnienia, analizą zmian w systemie zarządzania zasobami ludzkimi.
Keywords: zarządzanie strategiczne; fuzje; przejęcia; przedsiębiorstwa; zarządzanie zasobami ludzkimi; Goodyear Dunlop Company; Firma Oponiarska "Dębica" S.A.