Analiza spójności strategii rozwoju gminy Grybów ze strategią rozwoju powiatu nowosądeckiego oraz województwa małopolskiego - Krok, Sławomir (My University, 2014)
Każda jednostka samorządu terytorialnego posiada obowiązek utworzenia dokumentu planistycznego, a dokładnie strategii rozwoju. Proces planowania strategicznego samorządu, jest procesem ustalania celów i wybierania metod ich realizacji. Tak założony cel pozwala w łatwiejszy sposób ocenić sytuacją wewnętrzną organizacji, jak i jego otoczenie. Nadrzędny cel pracy, to właśnie ocena zbieżności celów strategicznych gminy Grybów, udokumentowanych w jej strategii rozwoju przeznaczonej na lata 2008 - 2015 na tle dokumentów planistycznych samorządów obejmujących obszarowo większy kręg, w której to gmina Grybów się znajduję, a wiec powiatu nowosądeckiego oraz województwa małopolskiego. Do zbadania takiej spójności, użyto metody badawczej znanej jako macierz celów przy udziale panelu ekspertów specjalizujących się w dziedzinie przedmiotu badanego. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki przeprowadzonych badań za pomocą tzw. macierzy. Wyniki przedmiotowego badania wskazują na wysoki stopień zgodności celów gminnych na tle powiatowych. Nieco niższe wyniki uzyskano w przypadku badania spójności celów gminnych na tle celów wojewódzkich. Powód występujących znacznie większej różnicy celów, może tkwić w zasięgu terytorialnym analizowanych jednostek, a tym samym w odmienności działań kierunkowych, które muszą zaspokoić potrzeby innej populacji i uwzględnić dobro wszystkich mieszkańców.

Each local authority is obliged to create a planning document - development strategy. The strategic planning process in local government is the process of setting goals and selecting methods for their implementation. The established objective enables to access easily the situation of the organization and its environment, as well. The overriding aim of the study is to access the convergence of strategic objectives for Grybów community designed for the period 2008 - 2015 against a background of local planning documents for a far larger area where the community of Grybów is situated, thus encompassing Nowosądecki District and Małopolska Voivodeship. The matrix method was applied to examine such cohesion, with the participation of a panel of experts specializing in the field of the object tested. This thesis presents the results of the studies conducted with the aid of the so-called “Matrix” method. The results of this research indicate a high degree of compliance of commune objectives against the objectives of the municipal district. Somewhat lower results were obtained in the case of community cohesion objectives against the provincial purposes. The reason of difference in objectives, may lie within the scope of the territorial units analyzed as well as in the differences in the strategic actions that must meet the needs of other populations and take into account the interests of all the residents.
Analysis of coherence of the strategy development of the commune of Grybów with the development strategy of Nowy Sącz district and the province of Małopolska
Keywords: strategia; plan; rozwój; spójność; zbieżność; samorząd terytorialny; macierz; strategy; plan; development; consistency; convergence; local government; matrix