Gra akcji TPP wykonana z wykorzystaniem silnika Unity 3D wraz z pakietem materiałów dydaktycznych - Górowski, Łukasz; Twardowski, Daniel (My University, 2013)
Celem pracy jest stworzenie trójwymiarowej gry komputerowej w środowisku Unity 3D oraz materiałów dydaktycznych przedstawiających sposób tworzenia gry w postaci tutorial’ów. Szczegółowym celem było: -zaprojektowanie sceny dla rozgrywki (fabryka wraz z otoczeniem), -stworzenie trójwymiarowych modeli postaci oraz animowanie ich (postać gracza i przeciwnicy), -zaprogramowanie mechanizmów rozgrywki, kontroli postaci gracza, kamery, życia, obiektów na scenie oraz sztucznej inteligencji, -stworzenie materiałów dydaktycznych przedstawiających krok po kroku proces tworzenia gry komputerowej w środowisku Unity (4 lekcje plus dodatek). W drugim rozdziale jest scharakteryzowane środowisko gier, w którym to zostały opisane podstawowe elementy gry czyli silnik oraz programy do tworzenia gier i grafiki. W trzecim rozdziale zostały przedstawione programy graficzne, które są wykorzystywane przy powstawaniu gier. Czwarty rozdział zawiera charakteryzację gry pod kątem ich podziału na gatunki i rodzaje. W piątym rozdziale zostały przedstawione wszystkie elementy niezbędne do stworzenia gry takie jak modele postaci, budynki i wyposażenie oraz środowisko całej sceny. Szósty rozdział przedstawia aspekty techniczne gry i zawarte w nim podrozdziały charakteryzujące ogólną logikę, moduły, wzorce projektowe oraz zależności występujące w tworzonej grze. W siódmym rozdziale znajduje się szczegółowa charakterystyka wybranych zależności pomiędzy przeciwnikiem a graczem na podstawie wbudowanego języka programowania UnityScript (JavaScript). Ósmy rozdział zawiera opis materiałów dydaktycznych przedstawiających sposób tworzenia gry w środowisku Unity.
Third-Person Perspective action game made ​​with Unity 3D engine and package of learning materials
Keywords: gry komputerowe; grafika komputerowa; programy graficzne