Analiza i doskonalenie systemu motywacyjnego w małej firmie handlowej "RÓŻANA" Sp. z o.o. - Pytlarz Magdalena (My University, 2004)
W niniejszym opracowaniu autorka podejmuje próbę zdiagnozowania obecnego systemu motywacyjnego w małej firmie handlowej, oraz podałam sposoby jego udoskonalenia. Mała firma handlowa, o której będzie mowa w tej pracy, to firma „Różana” Sp. z o.o. Jest to hurtownia, która działa na tynku byłego województwa wałbrzyskiego w trzech branżach: napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe i wyroby tytoniowe. Sprzedaż w tej firmie odbywa się głównie przez przedstawicieli handlowych i jest to najliczniejsza grupa pracowników firmy. Specyfika tego zawodu opiera się głównie na samodzielnej, często stresującej i samotnej pracy połączonej ze stałym wzrostem wymagań stawianych przez konkurencję i firmę. Efektywność ich pracy z klientem przesądza o rozmiarach sprzedaży, a tym samym o realizacji celów i dochodach firmy. Motywowanie pracowników do pracy ma szczególne znaczenie.
Keywords: system motywacyjny; firma handlowa; polityka personalna; modele systemu motywowania; wynagrodzenia; rozwój pracownika; organizacja pracy; kultura organizacyjna; komunikacja wewnętrzna