Rozwój bankowości elektronicznej w Polsce - Pasiut, Aneta (My University, 2011)
Prezentowana praca ma w głównej mierze charakter teoretyczny, chociaż występują w niej również elementy badawcze. Rozdział pierwszy przedstawia ważne aspekty dotyczące historii i rozwoju elektronicznych usług bankowych. Część pierwsza tego rozdziału opisuje pojęcie bankowości w ujęciu tradycyjnym i elektronicznym, natomiast dalsza część ukazuje cechy jakie posiada bankowość elektroniczna w współczesnym świecie. Kolejny rozdział pracy przedstawia produkty i usługi w bankowości elektronicznej. W pierwszym podrozdziale opisany został rachunek bankowy, w drugim produkty kredytowe, w kolejnym produkty depozytowe, natomiast w ostatnim karty płatnicze. W trzecim rozdziale zaprezentowany został główny konspekt omawianej pracy, czyli analiza rozwoju bankowości elektronicznej w Polsce. Rozdział ten opisuje kierunki, ograniczenia oraz korzyści wynikające z rozwoju elektronicznych usług bankowych. Ostatni rozdział pokazuje, jak polscy przedsiębiorcy wykorzystują bankowość elektroniczną w codziennym prowadzeniu firm, oraz jakie korzyści dają im konta firmowe. W tymże rozdziale przedstawiona również została ocena opłacalności zastosowań bankowości elektronicznej dla przedsiębiorstw.
Development of electronic banking in Poland
Keywords: bankowość elektroniczna; produkty bankowe; usługi bankowe