System oceniania pracowników w Miejskim Przedszkolu Integracyjnym w Nowym Sączu - Orlecka, Marta (My University, 2013)
Podejmowanie decyzji personalnych ma zasadnicze znaczenie w procesie zarządzania zasobami ludzkimi. Ocena pracownicza jest źródłem wiedzy personalnej i pełni rolę wspomagającą decyzje personalne. Podstawowym obszarem badawczym pracy jest ocena poprawności konstrukcji systemu oceniania pracowników w Miejskim Przedszkolu Integracyjnym w świetle zasad oceniania. W tym celu zastosowano dwie metody badawcze. Pierwszą z nich jest analiza dokumentów wewnętrznych, natomiast druga to wywiad bezpośredni z dyrektorem przedszkola. Pierwsza część poświęcona została charakterystyce systemu zarządzania zasobami ludzkimi. Omówiono role i cele zarządzania zasobami ludzkimi oraz opisano poszczególne jego procesy. Skupiono uwagę na roli oceny pracowniczej w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Przedstawione zostały też zasady oceniania pracowników w organizacji. W obszarze kształtowania systemu oceny pracowników scharakteryzowano etapy jego tworzenia oraz kryteria oceniania. Szczegółowo zostały przedstawione metody i techniki oceny pracowników. Monitoring systemu oceny pracowników kończy teoretyczną część pracy. W rozdziałach empirycznych zaprezentowano charakterystykę badanego podmiotu. W tym obszarze omówiono przedmiot i zakres działalności oraz poziom i strukturę zatrudnienia. Dokonano próby zidentyfikowania zarządzania zasobami ludzkimi w badanej organizacji. Przedstawiono też procedurę kontroli zarządczej. Następnie zaprezentowane zostały metodologiczne aspekty badań. Zanalizowano ocenę pracy pod kątem zasad oceniania dwóch grup pracowniczych zatrudnionych w badanej organizacji. Wnioski i propozycja doskonalenia podsumowują przeprowadzoną analizę.

Making personnel decisions is essential in the management of human resources. Employee evaluation is a source of personal knowledge and support personnel decisions. The main area of research study is to adjudication the correctness of the appraisal system of employees in the Municipal Integraion Nursery in the light of the evaluation principles. For this purpose two methods has been used. The first is an analysis of internal documents, while the second is a direct interview with the director of nursery. The first part is characteristic of the human resources management system. Discusses the roles and objectives of human resource management and describes each of its processes. The author focuses on the role of employee evaluation in human resource management. Evaluation priciples has been shown. In the area of developing a system characterized appraisal stages of its formation and the criteria of evaluation. Are presented in detail the methods and techniques to assess employees. Monitoring performance appraisal ends theoretical part of the work. The empirical chapters presents the characteristics of the test subject. In this area, discusses the purpose and scope of activity and the level and structure of employment. An attempt was made to identify human resource management in the organization studied. The paper presents a procedure for management control. Then presented the methodological aspects of the study. Analyzed in terms of job evaluation principles of assessment of two groups of employees working in the organization studied. Conclusions and proposed improvements summarizes the analyzes.
Evaluation system of staff in nursery school
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; system oceniania; ocenianie okresowe; zasady oceniania; human resources management; appraisal system; periodic staff evaluation system; evaluation principles