Polska jako członek Europy jednej waluty - Frączek Marcin (My University, 2005)
Rozszerzenie strefy euro jest tematem, z który stykamy się niemal na co dzień. Każda partia polityczna występująca na arenie państwowej prezentuje w swoim programie poglądy związane z przystąpieniem Polski do strefy euro, nawet, jeśli są to próby uniknięcia wprowadzenia tej waluty w Polsce, jak jest to w przypadku LPR. Ale nie jest to praca z politologii. Teraz musimy pamiętać, że wejście do strefy euro jest nieuniknione i powinniśmy się starać przygotować naszą gospodarkę oraz nas samych jak najlepiej do tego wydarzenia. W momencie wejścia w struktury Unii Europejskiej zostaliśmy, bowiem zobowiązani do przyszłego uczestnictwa we wspólnej strefie euro. Należy jednak pamiętać, że większość polskich polityków jak i ekonomistów chcą do tej strefy Polskę wprowadzić. Podkreślają oni pozytywne efekty płynące dla polskiej gospodarki z uczestnictwa we wspólnym obszarze euro. Polska może znaleźć się w strefie euro najwcześniej po czterech latach od daty wejścia do UE. Mowa tutaj o okresie przejściowym (spełnienie kryteriów konwergencji) oraz o przymusowym dwu letnim uczestnictwie w systemie ERM II (system quasi-sztywnego kursu walutowego). Celem pracy jest analiza kosztów oraz korzyści wynikających z wejścia Polski do strefy euro. Próbuje także odpowiedzieć na pytanie czy wcześniejsze przyjęcie euro jest najkorzystniejszą drogą dla polskiej gospodarki.
Keywords: regionalizm; integracja regionalna; układy handlowe; strefy wolnego handlu; unia celna; wspólny rynek i unie gospodarcze; unie monetarne; Europejski System Walutowy (European Monetary System); Traktat z Maastricht; traktat nicejski; zagrożenia i koszty; scenariusze dla polskiej gospodarki; strefa Euro