Wpływ działania "Ułatwianie Startu Młodym Rolnikom" 2007-2013 na rozpoczęcie działalności rolniczej w opinii beneficjentów - Bigaj, Paweł (My University, 2014)
Niniejsza praca dotyczy działania „Ułatwienie startu młodym rolnikom” w latach 2007-2013. Badania, których przedmiotem był wpływ działania „Ułatwienie Startu Młodym Rolnikom” na rozpoczęcie działalności rolniczej w opinii beneficjentów było przeprowadzone wśród młodych rolników. Za cel pracy przyjęto określenie jak na rozpoczęcie działalności rolniczej wpłynęła pomoc z opisywanego działania. W niniejszej pracy za najwłaściwszą metodę badawczą uznano sondaż diagnostyczny i analizę dokumentów. Techniką badań była ankieta, a narzędziem kwestionariusz ankiety. Unijne wsparcie dla młodych rolników wynika ze zmian demograficznych i ciągle malejącej populacji na obszarach wiejskich, które mają ważny wpływ na sytuację gospodarczą państwa. „Ułatwienie startu młodym rolnikom” jest to działanie powiązane z rozwojem gospodarstw rolnych, są one wspomagane z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Cel badań został zrealizowany. Potwierdziły się również hipotezy, ponieważ działanie „Ułatwienie Startu Młodym Rolnikom” pomogło respondentom w uruchomieniu działalności rolniczej. Ponadto wyposażenie gospodarstwa było głównym celem wykorzystania środków z badanego programu, badani gdyby nie było działania „Ułatwienie Startu Młodym Rolnikom” nie zdecydowaliby się na prowadzenie działalności rolniczej. Generalnie działanie „Ułatwienie Startu Młodym Rolnikom” miało pozytywny wpływ na sytuację ekonomiczną beneficjentów oraz spełniło swoje zadanie.

The paper is devoted to the measure "Setting up of Young Farmers" in 2007-2013. The study, whose object was the impact of the measure "Setting up of Young Farmers" on starting agricultural activities in the opinion of the beneficiaries, was conducted among young farmers. The aim the study was to determine the impact of the measure on starting agricultural activities. Diagnostic survey and desk study were chosen as the most appropriate research methods. Techniques for the study were a survey and a questionnaire. The EU support for young farmers is necessary because of demographic changes and constantly declining population in rural areas, which have an important impact on the economic situation of the state. "Setting up of Young Farmers" is the measure devoted to the development of farms, which are supported by the European Agricultural Fund for Rural Development Programme. The goal of the research has been reached. The hypothesis have been also confirmed, because the measure "Setting up of Young Farmers" helped the respondents to launch their agricultural activities. Generally speaking, the measure "Setting up of Young Farmers" had a positive impact on the economic situation of beneficiaries and did the job.
The impact of the measure "Setting up of Young Farmers" 2007-2013 on starting agricultural activity in the opinion of the beneficiaries
Keywords: młodzi rolnicy; PROW; dotacje unijne; Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich; young farmers; RDP; EU grants; the European Agricultural Fund for Rural Development; ułatwienie startu młodym rolnikom; ułatwienie startu młodym rolnikom 2007-2013; setting up of young farmers 2007-2013