Płacowe i pozapłacowe motywowanie pracowników. Analiza systemu wynagradzania i motywowania na przykładzie spółki produkcyjnej Elplastik - Klimek Alina (My University, 2008)
System wynagradzania w firmie jest podstawowym narzędziem umożliwiającym menedżerom podejmowanie wszelkich decyzji o przyznawaniu i wysokości świadczeń płacowych, jak i pozapłacowych. System ten obejmuje zarówno szeroki kontekst polityki finansowej w firmie, jak i system motywowania pracowników. W zachowaniu się człowieka, w angażowaniu się w pracę i obowiązki zawodowe ważną rolę spełnia zawsze motywacja, rozumiana jako proces rządzący wyborem, którego dokonuje jednostka, kierując się dążeniem do osiągnięcia celów, będących wynikiem cenionych przez nią wartości, tj. tego wszystkiego, co jest godne jej pożądania; ma rzeczywistą lub wyobrażalną zdolność do zaspokajania potrzeb. Dlatego w każdym procesie kierowania zespołami ludzkimi, trzeba tę motywację właściwie rozbudzać i kształtować. Każda organizacja tworzy własny system motywacyjny, czyli system oddziaływań na swoich uczestników, którego celem jest zachęcanie ich do podejmowania zachowań korzystnych oraz unikania zachowań niekorzystnych z punktu widzenia całości. Brak takiego systemu może powodować ograniczenie aktywności zawodowej niektórych pracowników jedynie do terminowego pobierania wynagrodzenia. Celem niniejszej pracy było ukazanie warunków motywowania pracowników do pracy w spółce Elplastik oraz stosowania rozwiązań, które przynoszą jednocześnie korzyści pracownikom i organizacji. Ukazuje ona również wpływ systemu motywowania na efektywność i wydajność pracy. Nie daje jednak recepty na skuteczne motywowanie, gdyż takiej recepty po prostu nie ma. Motywacja to złożony układ i jest całościową reakcją jednostki na sytuację pracy, wykonywane zadania i skutki pracy.
Financial and not- financial factors motivation of employees. the analysis of the pay system and work motivating factors on the example of Elplastic Production Company
Keywords: motywacja; motywowanie pracowników; modele motywowania; płaca jako środek motywacji; efektywność płac; pozapłacowe formy motywowania; system wynagrodzeń; Spółka Produkcyjna "Elplastik"