Interwencjonizm państwowy w czołowych gospodarkach świata - skala, dynamika i specyfika zjawiska na przykładzie USA, Japonii i Chin - Jurgała, Jarosław (My University, 2012)
Niniejsza praca ma celu przybliżenie istoty interwencjonizmu państwowego na podstawie ukazania jego ewolucji oraz rodzajów, narzędzi i efektów stosowania w trzech najpotężniejszych gospodarkach współczesnego świata: Chin, Japonii i Stanów Zjednoczonych Ameryki. Jest to zadanie niezwykle ciekawe, bowiem państwa te stanowią przykłady różnych ustrojów politycznych i gospodarczych. Stwarza to szansę porównania przyczyn, sposobów i skutków bezpośredniego interweniowania państwa w różne rodzaje rynków. Głównym problemem badawczym niniejszej pracy jest kwestia udziału rządów państw stanowiących obecnie trzy najważniejsze gospodarki świata (nie licząc Unii Europejskiej jako całości) w kształtowaniu (utrzymywaniu) ich potęg. Główną hipotezą pracy jest założenie, że świadomość znaczenia roli państwa i jego wpływu na gospodarkę towarzyszy rządzącym we wszystkich krajach świata, stąd po interwencjonizm sięgają nawet państwa o liberalnych gospodarkach jak USA. Niezależnie od systemu politycznego i gospodarczego, wyważone i systematyczne aktywne oddziaływanie państwa na różne procesy gospodarcze i społeczne przynosi lepsze efekty jako przyjęta strategia bardziej zrównoważonego rozwoju niż jako ”ostateczność”, po którą sięga się w czasach kryzysów gospodarek wolnorynkowych. Tworząc niniejszą pracę autor zastosował metodę krytycznej analizy i oceny materiałów źródłowych, w tym celu dokonując kwerendy piśmiennictwa z badanego zakresu, w tym literatury zwartej przedmiotu, artykułów naukowych i politologicznych, opracowań statystycznych, analiz rynków finansowych. Materiały powyższe były pozyskiwane jako publikacje drukowane oraz dokumenty dostępne w sieci Internet.
State interventionism in the leading economies of the World - the scale, the dynamics and the specific character of the phenomenon illustrated by an example of US, Japan and China
Keywords: gospodarka; interwencjonizm państwa; Stany Zjednoczone Ameryki; Japonia; Chińska Republika Ludowa