Ubezpieczenia grupowe na życie w Polsce - Udziela, Danuta (My University, 2011)
Tematem przewodnim niniejszej pracy jest problematyka ubezpieczeń na życie ze szczególnym uwzględnieniem ubezpieczeń grupowych na życie. Ubezpieczenia na życie są szczególnym rodzajem ubezpieczeń, które ciągle ewoluują, dostosowując się do realiów rynkowych. Skutkuje to dużą konkurencyjnością między towarzystwami ubezpieczeniowymi. Powyższe stwierdzenie zostało poparte analizą porównawczą ofert grupowego ubezpieczenia na życie dwóch towarzystw: Compensy oraz Ergo Hestii na życie przygotowanych dla firmy „Big”-But bis. Świadomość społeczeństwa dotycząca ubezpieczeń na życie jest coraz większa, co przekłada się na wzrost sprzedaży tych ubezpieczeń przez towarzystwa ubezpieczeniowe. W związku z powyższym zmienia się również docelowa grupa klientów. Polisy na życie kupuje już nie tylko klasa charakteryzująca się wysokimi dochodami, ale także klasa średnia, do świadomości której coraz częściej trafiają argumenty doradców ubezpieczeniowych, np. takie jak to, że państwo przy obecnym systemie emerytalnym nie będzie w stanie zapewnić odpowiedniej ochrony na czas emerytury. Polisy na życie oprócz funkcji oszczędnościowej stanowią również bardzo dobre zabezpieczenie dla najbliższych Ubezpieczonego w sytuacji zaistnienia niepowołanych zdarzeń losowych np. takich jak śmierć, nieszczęśliwy wypadek, kalectwo, itp. Osoby prowadzące działalność gospodarczą i zatrudniające pracowników, świadome odpowiedzialności jaka na nich spoczywa, np. wypłata świadczenia pośmiertnego w przypadku śmierci pracownika, decydują się na zawarcie ubezpieczenia grupowego na życie. Ten rodzaj ubezpieczeń na życie w ostatnich latach uległ wyraźnym zmianom z korzyścią dla pracowników. Z roku na rok zwiększa się liczba przedsiębiorstw, które decydują się na dobrowolny wykup dodatkowego ubezpieczenia, jakim jest grupowe ubezpieczenie na życie pracowników.
Group life insurance in Poland
Keywords: ubezpieczenie na życie; ochrona ubezpieczeniowa; dywersyfikacja ryzyka; reasekuracja; konkurencyjność ofert ubezpieczeniowych