Analiza porównawcza form opodatkowania dochodów osób fizycznych na przykładzie Polski, Niemiec,Węgier i Wielkiej Brytanii - Rysak Mirosław (My University, 2006)
Podatek należy do najstarszych kategorii finansowych i ekonomicznych. Władze publiczne muszą posługiwać się podatkami w sposób racjonalny tzn. umiejętnie łączyć interesy fiskalne państwa z interesami ekonomicznymi podatników, realizację celów społecznych z ochroną gospodarki przed negatywnymi skutkami podatku. Podatki powinny przede wszystkim pokryć wydatki państwa i zapewnić odpowiedni podział dochodu narodowego. Celem niniejszej pracy jest porównanie form opodatkowania dochodów osób fizycznych w Polsce, Niemczech, na Węgrzech i w Wielkiej Brytanii. Wyjaśniono pojęcie podatku, jego podmiot, przedmiot i podstawę opodatkowania, podano opis zasad, funkcji podatków oraz opis i wyjaśnienie systemów podatkowych Polski, Niemiec, Węgier i Wielkiej Brytanii. Zaprezentowano dwie formy podatku dochodowego od osób fizycznych: progresywny i liniowy, przedstawiając źródła przychodów oraz stawki i skale podatkowe. Zamieszczono charakterystykę zryczałtowanych form podatkowych, które występują w Polsce i na Węgrzech. Ukazano, jak w praktyce podatnik może wpływać na wysokość podatku i według jakich kryteriów powinien porównywać formy podatkowe, którymi w przyszłości opodatkuje swoje dochody. Przedstawiono możliwości zmniejszenia wysokości należnego podatku przez odliczenia, ulgi i koszty uzyskania przychodów.
Comparative analysis of personal income taxation on the example of Poland, Germany, Hungary and Great Britain
Keywords: system podatkowy; formy opodatkowania dochodów; podatek progresywny; podatek liniowy; zryczałtowane formy podatkowe; odliczenia od podatku; ulgi i zwolnienia