Analiza przebiegu procesu rekrutacji na przykładzie Huty Szkła Gospodarczego Tarnów S.A - Sarota Justyna (My University, 2006)
Zasoby ludzkie w organizacji mogą być oczywiście zarówno barierą jak i źródłem sukcesu. Nie zmienia to jednak faktu, że tradycyjne podejście do zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie, które w uproszczeniu można określić jako administrowanie dokumentacją personalną, stało się przeżytkiem i zastępowane jest podejściem, w którym funkcja personalna traktowana jest jako pełnowartościowa dziedzina zarządzania i praktykowana jest nie tylko na poziomie operacyjnym, ale również w wymiarze strategicznym. Tak rozumiane zarządzanie ludźmi w organizacji wymaga m.in. profesjonalizacji działań ze strony wszystkich aktorów uczestniczących w tym procesie, do których zaliczyć należy kierownictwo firmy, menedżerów liniowych, specjalistów do spraw personalnych i samych pracowników. Niniejsza praca porusza problematykę związaną rekrutacją personelu, która jest jedną z podstawowych funkcji zarządzania zasobami ludzkimi. Wyjaśniono pojęcie i cele zarządzania zasobami ludzkimi, omówiono także poszczególne procesy zarządzania zasobami ludzkimi, najwięcej uwagi poświęcając rekrutacji personelu. Dokonano porównania źródeł rekrutacji z uwzględnieniem wad i zalet rekrutacji zewnętrznej i wewnętrznej oraz analizy prawnych aspektów dotyczących zatrudniania pracowników. Przedstawiono znaczenie planowania zatrudnienia z uwzględnieniem trzech obszarów planowania: potrzeb personalnych, podaży personelu i obsad personalnych. Dokonano analizy pracy oraz przebiegu procesów rekrutacyjno-selekcyjnych. Opisano również metody, które firma może wykorzystać, aby znaleźć odpowiednich kandydatów. Przedstawiono proces selekcji kandydatów ze szczegółową analizą metod selekcji, oraz ujęto problematykę dotyczącą adaptacji pracowników. Przedstawiono metodyczne zagadnienia pracy, obejmujące cel i zakres pracy, zastosowane narzędzia badawcze oraz charakterystykę miejsca badań. Omówiono i zaprezentowano wyniki przeprowadzonych badań oraz zaproponowano działania mające udoskonalić przebieg procesu rekrutacji w badanej organizacji.
Analysis of the recruitment process illustrated by Huta Szkła Gospodarczego Tarnów S.A. example
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; funkcja personalna; rekrutacja zewnętrzna; rekrutacja wewnętrzna; profile kompetencyjne; assessment center; instrumenty selekcji