Analiza zarządzania finansami w gminie na przykładzie Gminy Radgoszcz - Stanek, Małgorzata (My University, 2009)
W pracy podjęto próbę analizy zarządzania finansami gminy Radgoszcz w oparciu o sprawozdawczość wynikającą z księgowości budżetowej. Wójt opracowuje roczne sprawozdania z wykonania budżetu w układzie działów, rozdziałów i paragrafów oraz sprawozdania z realizacji planów finansowych, zadań z zakresu administracji rządowej zleconych gminie. Zarządzanie finansami w gminie to długi i skomplikowany proces. Powinien odbywać się na zasadach zbliżonych do zasad zarządzania finansami w dużych przedsiębiorstwach. W ramach przyjętego celu pracy wyznaczono następujące hipotezy: gospodarka finansowa w gminie wymaga stosowania instrumentów i metod zarządzania wykorzystywanych również w organizacjach biznesowych ; budżetowanie działalności stanowi jeden z głównych obszarów zarządzania finansami w gminie ; efektywny system zarządzania finansami w gminie stanowi istotny czynnik determinujący rozwój i aktywność inwestycyjną w ramach gminy. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono miejsce gminy w systemie administracji publicznej, opisano podstawowe funkcje i zadania jednostek samorządu terytorialnego oraz przedstawiono strukturę organizacyjną gminy. Rozdział II przedstawia prawno – ustrojowe podstawy finansów gminy. Opisuje rodzaje dochodów jak również wydatków gminy, ukazuje możliwości pozyskania środków na sfinansowanie inwestycji w gminie. W niniejszym rozdziale został także omówiony proces wykonywania budżetu oraz proces kontroli prawidłowości wykonywania tegoż budżetu. Rozdział ten zawiera również omówienie ppojęcia kontroli finansowej oraz samej kontroli, która jest dokonywana przez Regionalne Izby Obrachunkowe, a mająca na celu nadzór nad procesem opracowywania budżetu, jak również w późniejszym etapie nad jego właściwym wykonywaniem. Rozdział trzeci zawiera krótką charakterystykę gminy Radgoszcz. Przedstawiono strukturę zatrudnienia w urzędzie gminy, która została odzwierciedlona na schemacie organizacyjnym. W rozdziale tym przedstawiono źródła dochodów gminy Radgoszcz oraz proces budżetowania. Dokonano analizy wykonania budżetu w danej gminie.
The analysis of a commune finances management as exemplified by the Radgoszcz Commune
Keywords: gmina; budżet gminy