Zasady rozliczania oraz wpływy podatku dochodowego od osób fizycznych na przykładzie Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu - Kaźmierczyk Bogumiła (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie roli, jaką spełniają ulgi podatkowe w konstrukcji podatku dochodowego od osób fizycznych z wyszczególnieniem sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Przedstawiono zmiany zachodzące w ilości stosowanych odliczeń w okresie funkcjonowania ustawy. Opierając się na wynikach analizy za lata 2001-2004 uwidoczniono w pracy, jak wpływają zmiany w sposobie odliczeń ulg mieszkaniowych od dochodu lub od podatku na wysokość tego podatku w poszczególnych latach. W pracy omówiono ogólną definicję podatku jego istoty i cechy. Przedstawiono charakterystykę podatku dochodowego od osób fizycznych oraz zasady naliczenia i poboru tego podatku. Ponadto scharakteryzowano małe i średnie przedsiębiorstwa oraz formy rozliczeń przewidziane w ustawach dla tych podmiotów gospodarczych. Zawarto ogólną charakterystykę ulg i odliczeń w podatku dochodowym od osób fizycznych oraz zagadnień dotyczących znaczenia ulg podatkowych w konstrukcji podatku. Omówiono ulgi odliczone od dochodu oraz od podatku które cieszyły się szczególnym zainteresowaniem wśród podatników. Przedstawiono charakterystykę Urzędu Skarbowego w Nowym Sącz, a także analizę wpływów budżetowych z podatku dochodowego od osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, jak i od osób nie prowadzących własnej działalności. Poddano ocenie wysokość dochodów, podatku i odliczeń podatkowych w latach 2001-2004. Wykazano także, jak wpłynęły w tych latach ulgi podatkowe na dochody małych i średnich firm oraz na wysokość podatku dochodowego odprowadzanego do budżetu.
Principles of income tax settlement and personal income tax revenue based on the example of the Tax Office in Nowy Sącz
Keywords: podatek dochodowy; MŚP; ulgi i odliczenia od podatku; ulgi i odliczenia od dochodu; Urząd Skarbowy