Podatkowa księga przychodów i rozchodów jako jeden ze sposobów rozliczeń podatkowych małych przedsiębiorstw na podstawie firmy "JANBAU" - Marek, Renata (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest zbadanie, czy wybór przez analizowane przedsiębiorstwo określonej formy opodatkowania był słuszny poprzez porównanie jej z innymi możliwymi do wyboru metodami rozliczeń. Na podstawie przeprowadzonych obliczeń ustalono poziom wysokości podatku w każdej z dostępnych form oraz wybrano najkorzystniejszą metodę rozliczenia dochodów dla badanej firmy. Przeprowadzone obliczenia umożliwiły przeanalizowanie słuszności wyboru formy opodatkowania, według której spółka rozliczała się w latach 2009 – 2012. Praca składa się z czterech rozdziałów - pierwsze trzy rozdziały koncentrują się na teoretycznych aspektach tematyki pracy, natomiast rozdział czwarty stanowi ujęcie metodologiczne zagadnienia i jest analizą obliczeń na podstawie danych badanej firmy. Przeprowadzono obliczenia i dokonano analizy, weryfikacji i podsumowania wyników oraz opisano wyciągnięte na podstawie przykładu wnioski. Korzystano z literatury, stron internetowych, artykułów oraz aktów prawnych.

The purpose of this study is to examine whether the choice of the analyzed company specific forms of taxation was correct by comparing it with other possible methods to choose from settlements. On the basis of calculations, the tax level in each of the available forms, and select the most advantageous method to test accounts of the company. The calculations made it possible to examine the appropriateness form of taxation, by which the company accounted for in the period 2009-2012. The work consists of four chapters - the first three chapters focus on the theoretical aspects of the subject of work, while the fourth chapter concerns the inclusion of methodological issues and an analysis of the calculation based on the audite company. Performed calculations and analyzes, review and summary of the results and lessons described by way of example applications. Using literature, websites, articles and legislation.
Tax register of revenues and expenses as a way of small business tax settlement on the basis of "JANBAU"
Keywords: podatkowa księga przychodów i rozchodów; działalność gospodarcza; podatek; przychód; koszt uzyskania przychodu; dochód; firma JANBAU; revenue and expense ledger; business activity; tax; income; cost of revenues; JANBAU