Polityka władz lokalnych Gminy Łabowa w zakresie wykluczenia społecznego w obszarze bezrobocia - Pikuła, Wioleta (My University, 2011)
Praca ta jest poświęcona zagadnieniu wykluczenia społecznego. Wyjaśnia ona istotę wykluczenia społecznego, które polega na pozbawieniu jednostki z różnych przyczyn możliwości pełnego uczestnictwa w życiu społecznym. Możemy wyróżnić różne rodzaje wykluczenia społecznego: ekonomiczne, polityczne, kulturalne, a także przestrzenne i strukturalne. Wykluczenie społeczne wiąże się z deficytem w dostępie do zasobów, instytucji i systemów społecznych. Można wyróżnić trzy paradygmaty wykluczenia społecznego: paradygmat solidarności, specjalizacji i monopolu. Jedną z przyczyn wykluczenia społecznego jest bezrobocie. Polega ono na braku pracy dla osób zdolnych do pracy i jej poszukujących. Bezrobocie jest zjawiskiem wieloaspektowym, jego skutki są dostrzegane w sferze ekonomicznej, ale stanowi ono również poważny problem natury społecznej, a nawet psychospołecznej. Na rynku pracy istnieje wiele rodzajów bezrobocia m.in.: strukturalne, frykcyjne, cykliczne, a także sezonowe i ekonomiczne. Istnieje wiele przyczyn bezrobocia np. likwidacja niektórych gałęzi przemysłu, zmniejszenie popytu na konkretne dobra, ograniczenie produkcji, czy zmiany technologiczne. Długotrwałe bezrobocie wiąże się z obniżeniem standardu materialnego życia nie tylko samego bezrobotnego, ale i całej jego rodziny. Unia Europejska zainicjowała Europejską Strategię Zatrudnienia, która obejmuje takie zagadnienia jak: zatrudnialność, przedsiębiorczość, zdolności adaptacyjne oraz równe szanse na rynku pracy. Polska również uczestniczy w tej strategii. Oprócz tego Polska walczy z problemem bezrobocia działając w odniesieniu do Programu Kapitał Ludzki 2007-2013 oraz Krajowego Planu Działania na rzecz zatrudnienia 2009-2011. Gmina Łabowa w celu zmniejszenia liczby bezrobotnych korzysta z krajowych i europejskich programów walki z wykluczeniem społecznym. Na terenie gminy organizowane są szkolenia podnoszące kwalifikacje, cieszą się one ogromnym powodzeniem. Jest to bardzo pozytywny znak, ponieważ mentalność ludzi zaczyna się zmieniać, rozumieją, że wykształcenie i wyższe kwalifikacje zwiększają ich szanse na rynku pracy.
Łabowa`s local authoritie`s policy in scope of social expulsion in region of unemployment
Keywords: wykluczenie społeczne; bezrobocie; gmina; przeciwdziałanie bezrobociu; polityka lokalna