Deficyt demokracji w Unii Europejskiej - Jasieniak, Maria (My University, 2009)
W pracy podjęto próbę zanalizowania problemu deficytu demokracji we Wspólnocie Europejskiej w kontekście postawionej tezy, że deficyt demokracji to próba zwrócenia uwagi na system zarządzania Wspólnotą i narzędzie w rękach eurosceptyków. Analiza ta została przedstawiona w trzech rozdziałach. W pierwszym z nich szeroko opracowano pojęcie demokracji. Jako że jest najistotniejszą kwestią poruszaną w tej analizie zostało ono dogłębnie zdefiniowane i opisane. Zarówno definicja, jak i różne typy demokracji przedstawione i omówione zostały w poszczególnych podrozdziałach. Drugi rozdział to kompilacja najważniejszych informacji dotyczących Unii Europejskiej. Przedstawiono w nim prawne regulacje, na których opiera się Wspólnota, kompetencje poszczególnych instytucji oraz krótki rys historyczny. Rozdział trzeci odnosi się do analizy przedmiotu niniejszej pracy czyli problemu deficytu demokracji w Unii Europejskiej. Podane zostały powody zaistnienia wspomnianego zjawiska oraz perspektywa naprawcza. Praca zawiera również opisy badań opinii społecznej przeprowadzone na obywatelach Rzeczpospolitej Polskiej w latach 2008 - 2009. Badania te dotyczą poziomu zadowolenia Polaków z funkcjonowania demokracji oraz instytucji Unii Europejskiej. Wyniki tych badań wydają się istotne w kontekście wskazania na fakt, iż pomimo narastającego zjawiska deficytu demokracji w Unii Europejskiej obywatele Polscy są zadowoleni z funkcjonowania jej instytucji.
Deficiency of democracy in European Union
Keywords: demokracja; Unia Europejska