Reklama prasowa skierowana do kobiet - wybrane zagadnienia - Kurowska Kinga (My University, 2005)
We współczesnym świecie reklama często wzbudza spore emocje. Ma zwolenników i zagorzałych przeciwników, którzy uznają wszelkie działania reklamowe za stratę czasu i pieniędzy. Bez wątpienia moŜna jednak stwierdzić, iż posiada ogromne znaczenie w sytuacji niezwykle zaciętej walki konkurencyjnej na rynku. Specjaliści zajmujący się na co dzień tworzeniem przekazów reklamowych dążą niejednokrotnie nie tylko do zaprezentowania oferowanego produktu. Głównym celem podejmowanych działań jest bowiem skłonienie konsumenta do dokonania zakupu. Uświadomienie odbiorcy odczuwania określonego typu potrzeb jest pierwszym krokiem skutecznej reklamy. Krok drugi polega już tylko na przekonaniu potencjalnego nabywcy, że to właśnie reklamowany produkt lub usługa jest w stanie zaspokoić ujawnioną potrzebę w stopniu zapewniającym satysfakcję na najwyższym poziomie. Celem pracy była identyfikacja i ocena wpływu reklam prasowych na postępowanie zakupowe konsumentów, w oparciu o postrzeganie ich przez czytelników czasopism kierowanych do kobiet. Podstawowym celem przeprowadzonych badań było ustalenie ogólnej postawy konsumentów wobec reklam w zamieszczanych w prasie przeznaczonej dla kobiet.
Keywords: reklama; psychologia reklamy; reklama prasowa; reklama internetowa; analiza reklam w prasie kobiecej; rynek prasy w Polsce