Analiza działalności marketingowej Dębińskiego Centrum Kultury - Zych, Małgorzata (My University, 2010)
Głównym celem pracy jest przedstawienie działalności marketingowej placówki kulturalnej gminy Dębno, jaką jest Dębińskie Centrum Kultury z siedzibą w Jastwi. Analiza obrazuje jak Centrum Kultury koordynuje działalność kulturalną na terenie gminy w oparciu o cztery komponenty marketingowe: produkt, cena, promocja i dystrybucja. Opisuje w jaki sposób instytucja przy użyciu instrumentów marketingu-mix zaspokaja potrzeby nabywców (klientów) w zakresie edukacji kulturalnej, ożywiania lokalnych i regionalnych tradycji kulturowych, upowszechniania czytelnictwa i szereg innych działań, które w dalszej części pracy zostaną szczegółowo opisane. W pracy wykorzystano literaturę fachową. Skorzystano również z przepisów prawnych, ustaw, a także z uchwał i zarządzeń uzyskanych w Urzędzie Gminy Dębno i Dębińskim Centrum Kultury. Wydaje się, że instytucja doskonale poradziła sobie z tym nie lada trudnym zadaniem i ciągle nabywa doświadczenia by jeszcze skuteczniej wykorzystywać instrumenty marketingowe. Jako animator kultury promuje nie tylko ofertę kulturalną, ale również kreuje właściwy wizerunek placówki i skutecznie przyczynia się do promowania gminy Dębno w kraju i za granicą.
An analysis of marketing activities in Dębińskie Centrum Kultury
Keywords: gmina; kultura; marketing-mix; rozwój kultury; marketing produktu; marketing; instrumenty marketingowe