Znaczenie ubezpieczeń komunikacyjnych w systemie ubezpieczeń gospodarczych na przykładzie Zakładu Ubezpieczeń i Reasekuracji "Polonia" S.A. - Kukułka Anna (My University, 2003)
W Europie proces łączenia się firm ubezpieczeniowych uległ przyspieszeniu w ostatnich latach. Proces konsolidacji odbywa się na dwa sposoby: łączenie, czyli fuzję lub przez tworzenie holdingów z innymi ubezpieczycielami lub instytucjami finansowymi. Odbywa się to dzięki istnieniu swobód w przepływie kapitału, usług, siły roboczej oraz prowadzeniu działalności gospodarczej w krajach Unii Europejskiej, USA i innych. Usunięcie barier inwestycjom gospodarczym w Polsce, w tym w prowadzeniu działalności ubezpieczeniowej przez podmioty zagraniczne powoduje wzrost zainteresowania z ich strony krajowym rynkiem ubezpieczeniowym, który na zasadach konkurencyjnych działa od 1990 roku. Szybki wzrost ilościowy towarzystw ubezpieczeniowych z 4 w 1988 roku do 63 na koniec 1999 roku, z jednoczesnym upadkiem kilku dużych towarzystw ubezpieczeniowych, ukazał błędy w ich zarządzaniu, niewystarczające kapitały podstawowe oraz trudności z jego pozyskaniem. Celem tej pracy jest przedstawienie problematyki ubezpieczeń gospodarczych ze szczególnym naciskiem na ubezpieczenia komunikacyjne.
Keywords: system ubezpieczeń; ubezpieczenia gospodarcze; reasekuracja w ubezpieczeniach; ubezpieczenia komunikacyjne; rozliczanie szkód komunikacyjnych; Z.U.i A. "Polonia" S.A.; produkty ubezpieczeniowe