Ergonomia bezpieczeństwa pracy na stanowisku tokarz-frezer w firmie oponiarskiej T.C. Dębica - Ćwik, Mirosław (My University, 2013)
Celem pracy jest pokazanie jak wygląda dobrze zaprojektowane pomieszczenie i stanowisko pracy spełniające wymogi prawne. Tylko dobrze zorganizowane pomieszczenia pracy będą przynosiły największe korzyści dla pracowników i całego zakładu. Praca składa się z czterech rozdziałów, które obejmują zagadnienia dotyczące bezpiecznych i ergonomicznych warunków pomieszczeń oraz stanowisk pracy. Rozdział pierwszy przedstawia pojęcie oraz cele ergonomii oraz krótką jej historię powstania jako nauki. Rozdział drugi obejmuje aspekt formalnoprawny, dotyczący ergonomii i bezpieczeństwa pracy. W pierwszej kolejności opisany jest zakres przedmiotowy i charakter uregulowań prawnych. Następnie obowiązki pracodawcy, prawa i obowiązki pracobiorcy. A na końcu formalnoprawne uregulowania, dotyczące pomieszczeń pracy. Głównym źródłem wiedzy na ten temat jest oczywiście Kodeks Pracy. Rozdział trzeci przedstawia ogólną charakterystykę uwarunkowań zarządzania bezpieczeństwem pracy. Znajduje się w nim podstawowy układ człowiek-praca oraz jego analiza, a także opis wyposażenia i organizacji stanowiska roboczego. Rozdział czwarty koncentruje się na analizie uwarunkowań ergonomii i bezpieczeństwa pracy na przykładzie wybranych stanowisk w T.C. Dębica S.A., wybranych jako obiekt analizy ergonomicznej. W pracy wykorzystywano materiały z literatury polskiej, materiały pozyskane z sieci Internet, a także materiały od analizowanego przedsiębiorstwa. Praca przedstawia pojęcie ergonomii i jej wpływ na bezpieczeństwo, higienę pracy. Ukazuje jak kształtować bezpieczne warunki pracy, uwzględniając uwarunkowania ergonomiczne, które wpływają na jakość pracy i jej bezpieczeństwo.
Safety at workplace ergonomics of a turner-milling machine operator in T.C. Dębica Tire Company
Keywords: ergonomia; Bezpieczeństwo i Higiena Pracy (BHP); praca; stanowisko pracy; organizacja pracy