Wirusy komputerowe i oprogramowanie antywirusowe - Hajtek, Jakub (My University, 2006)
Celem pracy jest zaprezentowanie obecnego stanu technik tworzenia wirusów i oprogramowania antywirusowego. Pewna cześć pracy, ilustrująca opisywane techniki, jest utworzenie własnego wirusa. W pierwszym rozdziale postanowiłem przedstawić podstawowe wiadomości związane z tematem wirusów komputerowych. Kolejno poprzez definicje, budowę, charakterystykę, języki w jakich są pisane aż do wyjaśnienia kto i w jakim celu je pisze. Drugi rozdział jest poświęcony historii wirusów komputerowych. W trzecim i czwartym rozdziale czytelnik ma możliwość zapoznania się z rodzajami wirusów komputerowych. W wymienionych dwóch rozdziałach, nie tylko opisano poszczególne rodzaje wirusów ale także przedstawiono ich działania, czasami ukazując sposób ich napisania albo przedstawiając krótki kod. Kolejny, piąty rozdział, skupia się na technikach stosowanych przy tworzeniu wirusów komputerowych. W ostatnim, bezpośrednio związanym z wirusami rozdziale, ukazano wybrane fragmenty z polskiego kodeksu karnego. Część siódma rozpoczyna się krótkim wstępem, dotyczącym oprogramowania antywirusowego, a kończy opisaniem jego głównych rodzajów. Rozdział przybliża tematykę programów antywirusowych a także ułatwia zrozumienie na poziomie ogólnym działanie tego typu programów. Przedostatni rozdział, to opis poszczególnych technik mających zastosowanie w oprogramowaniu antywirusowym, wykrywających i usuwających złośliwe oprogramowanie. W ostatnim rozdziale, zamieszczono przykład wirusa nierezydentnego infekującego pliki EXE. Jest to wirus komputerowy, który zaraża pliki z atrybutem ReadOnly, Hidden, System, umiejscowione w bieżącym katalogu.
Computer viruses and antiviruses software
Keywords: wirusy komputerowe; programy antywirusowe; programy komputerowe