Pomoc gospodarcza Unii Europejskiej w postaci środków przedakcesyjnych oraz funduszy strukturalnych na przykładzie gminy Tuchów - Węgrzyn, Jakub (My University, 2011)
Celem pracy było przedstawienie podstawowych funduszy przedakcesyjnych i strukturalnych skierowanych do Polski oraz ich wykorzystanie także przez gminę Tuchów. Praca podzielona została na pięć rozdziałów. Rozdział pierwszy opisuje historyczny proces przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Rozdział drugi przedstawia krótką charakterystykę gminy Tuchów. Opisano w nim położenie, sytuację demograficzną gminy oraz priorytetowe zadania, które dzięki skutecznej realizacji umożliwią gminie dalszy rozwój. Rozdział trzeci poświęcony jest zasadom funkcjonowania programów pomocowych dla Polski w okresie przedakcesyjnym, do których należały programy: PHARE, ISPA i SAPARD. Opisany został zakres pomocy, geneza programów, cele i działania oraz pomoc dla Polski w ramach tychże programów. Opisano także realizację projektów z programu PHARE i SAPARD na przykładzie gminy Tuchów. Rozdział czwarty przedstawia charakterystykę funduszy strukturalnych funkcjonujących w Polsce w latach 2004 - 2006. Opisano realizację projektów w ramach funduszy strukturalnych w Polsce również na przykładzie gminy Tuchów. Rozdział piąty omawia nową perspektywę finansowania dla Polski na lata 2007 - 2013 oraz zmiany jakie nastąpiły podczas jej wdrażania. Scharakteryzowane zostały w nim programy operacyjne, dzięki którym możliwe jest wdrażanie unijnej pomocy na terenie Polski. Ponadto przedstawiono w nim poziom dotychczasowego wykorzystania pomocy strukturalnej dla Polski oraz pokazano jak na tym tle przedstawia się gmina Tuchów. W pracy autor wykorzystał dostępną literaturę przedmiotu, informacje udostępnione w źródłach internetowych oraz informacje uzyskane dzięki pracownikom Urzędu Miejskiego w Tuchowie.
Economic assistance of European Union in the form pre-accession funds and structural funds as exemplified by the Tuchów commune
Keywords: Polska; Unia Europejska; polityka regionalna UE; gmina; rozwój; fundusze strukturalne