Analiza rynku produktów strukturyzowanych - Szczecina, Rafał (My University, 2013)
Praca poświęcona jest obecnej sytuacji produktów strukturyzowanych, ich specyfice oraz funkcjonowaniu. Do celów pracy zalicza się: -analiza ofert produktów strukturyzowanych dostępnych obecnie na rynku; -wskazanie plusów i minusów ofert produktów strukturyzowanych. Hipoteza pracy mówi, iż zgodnie z kryterium stóp zwrotu, produkty strukturyzowane są bardziej korzystne dla inwestorów niż tradycyjne instrumenty finansowe. Argumentacja postawionej hipotezy oparta jest na analizie stóp zwrotu, poziomu marż i analizie jakościowej poszczególnych produktów. Praca składa się z czterech rozdziałów, wśród których pierwszy ma charakter teoretyczny i wprowadza w tematykę produktów strukturyzowanych, zaś ostatni obejmuję analizę aktualnych form ofert produktów strukturyzowanych wraz z wysunięciem wniosków, w których zostaną uwidocznione plusy i minusy produktów strukturyzowanych. Pierwszy rozdział przedstawia: -definicję produktu strukturyzowanego; -ustalony czas inwestowania; -podstawową konstrukcję i system funkcjonowania produktów strukturyzowanych; -zakres ochrony kapitału; -współczynnik partycypacji. W drugim rozdziale są rozpatrywane następujące przykłady produktów strukturyzowanych: -lokata strukturyzowana i obligacja strukturyzowana; -certyfikat strukturyzowany i certyfikat depozytowy; -ubezpieczenie na życie i dożycie oraz ubezpieczenie na życie z funduszem kapitałowym. Trzeci rozdział obejmuje tematykę szczegółowej konstrukcji produktów strukturyzowanych, a w tym: -postać analityczną produktów strukturyzowanych; -typy strategii, które są wykorzystywane w produktach strukturyzowanych. Tymczasem ostatni rozdział ma charakter badawczy i w związku z tym prezentuje: -analizę stóp zwrotu oraz poziomu marż; -wyniki oraz wnioski z analizy wybranych produktów strukturyzowanych, w których będą wyróżnione zalety i wady badanych produktów.
Analysis of structured instruments market in Poland
Keywords: usługi finansowe; rynek finansowy; produkty strukturyzowane; instrumenty finansowe; rodzaje produktów strukturyzowanych