Wpływ funduszy unijnych na rozwój społeczno-gospodarczy gminy Moszczenica - Bugno, Angelika (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy było wykazanie, iż środki z funduszy unijnych przyczyniają się zarówno do rozwoju gospodarczego jak i społecznego jednostki samorządu terytorialnego jakim jest gmina. Gmina Moszczenica jest idealnym przykładem wykorzystania pomocy z Unii Europejskiej. Zaprezentowane w rozdziale czwartym inwestycje stanowią najlepszy przykład racjonalnego wykorzystania przez władze gminy środków z funduszy oraz wskazują na ich istotne znaczenie dla mieszkańców. Przeprowadzona analiza badawcza wykazała, iż fundusze unijne przyczyniają się do rozwoju różnych potrzeb realizowanych za pośrednictwem jednostki terytorialnej jaką jest gmina. Dostępność dotacji ze środków unijnych oraz umiejętność pozyskiwania ich przez władze gminy nie tylko stymulują rozwój gospodarczy gminy ale również przyczyniają się do podniesienia komfortu życia mieszkańców na tle innych gmin sąsiadujących.

The aim of this study was to demonstrate that the EU funds contribute to both economic development and social and local government which is the municipality. Moszczenica City is a perfect example of the use of aid from the European Union. Presented in chapter four investments are the best example of efficient use of the local authority funds and their vital importance to the people. The analysis of the research showed that the EU funds contribute to the development of the various needs implemented through subdivision which is the municipality. Availability of grants from EU funds and the ability to obtain them by the local authority not only stimulate economic development community but also contribute to improving the quality of life of residents from other municipalities inter alia neighboring countries.
Impact of EU funds for the development of community Moszczenica
Keywords: samorząd; gmina; fundusze strukturalne; rozwój; Unia Europejska; government; community; structural funds; the development; the European Union