Ocena strategii rozwojowej i konkurencji w Tarnowskim Ośrodku Informacyjnym - Krupińska, Małgorzata (My University, 2006)
Niniejsza praca dotyczy oceny strategii rozwojowej i konkurencji w Tarnowskim Ośrodku Informacyjnym. Celem pracy jest udzielenie odpowiedzi na pytanie czy firma wybrała dobry kierunek swojego rozwoju przy wykorzystaniu metod portfelowych oraz ocena stosowanych strategii konkurencji przy wykorzystaniu metod otoczenia konkurencyjnego. Badany okres działalności Tarnowskiego Ośrodka Informacyjnego w branży internetowej w Tarnowie przypada na lata 2003 i 2004. Dotyczy okresu, w którym Firma podjęła decyzję o rozszerzeniu dotychczasowej działalności o branżę telekomunikacyjną. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy prezentuje zarządzanie strategiczne, jego koncepcje, definicje, funkcje, cele oraz charakterystykę procesu zarządzania strategicznego, jaką spotykamy w literaturze przedmiotu. Rozdział drugi to charakterystyka strategii rozwoju, a w szczególności strategii dywersyfikacji i strategii konkurencji. Kolejną pozycję stanowi analiza strategiczna a przede wszystkim metody portfelowe dotyczące potencjału przedsiębiorstwa takie jak: macierz BCG, McKinseya i macierz ADL. Omówiono też metody otoczenia konkurencyjnego w tym koncepcja Portera, punktowa ocena atrakcyjności sektora oraz mapa grup strategicznych. W rozdziale trzecim znajduje się charakterystyka Tarnowskiego Ośrodka Informacyjnego. Przedstawiono historie, misje, rodzaj działalności oraz strukturę przedsiębiorstwa wraz z charakterystyką zasobów i rynku w jakim TOI działa. Ostatni rozdział to wykorzystanie omówionych metod analizy do zbadania potencjału, pozycji konkurencyjnej oraz określenia stosowanych strategii przez firmę. Rozdział kończy charakterystyka strategii rozwojowej i konkurencji w Tarnowskim Ośrodku Informacyjnym oraz ich ocena poprzez pryzmat wykonanych badań.
A TOI’s growth and competitive strategy assessment
Keywords: zarządzanie strategiczne; strategia rozwoju przedsiębiorstwa; strategia konkurencji; studium przypadku