Efektywne sposoby rozwiązywania konfliktów. Badania empiryczne w spółce Metso Automation Sp. z o.o. - Cieślik, Franciszek (My University, 2015)
Praca opisuje szeroko pojęte podstawy teoretyczne warunkujące powstawanie konfliktu, jego przebieg oraz zakończenie i przedstawia szereg konstruktywnych i niekonstruktywnych metod radzenia sobie z sytuacją konfliktową. W pracy zostały również omówione wyniki badań empirycznych przeprowadzonych w maju i czerwcu 2015 roku w firmie Metso Automation, dotyczące postępowania w sytuacjach występowania konfliktu. Metodą badań zastosowaną w niniejszej pracy był kwestionariusz ankietowy. Na jego podstawie autor udowodnił, że sposoby zachowania się kobiet i mężczyzn w sytuacji konfliktowej różnią się od siebie. Kobiety zachowują się w sposób bardziej emocjonalny, mężczyźni zaś bardziej spokojny i opanowany. Zaprzecza to obiegowej opinii, że w sytuacji zaistnienia konfliktu mężczyźni reagują w sposób bardziej agresywny. Ponadto w toku przeprowadzonych badań nie znalazła potwierdzenia teza mówiąca, że struktura płci występująca w danej organizacji ma wpływ na częstotliwość występowania sytuacji konfliktowych. Przeprowadzona ankieta ujawniła również fakt, że badana firma jest bardzo mało konfliktowym miejscem pracy, co przekłada się bezpośrednio na atmosferę i stosunki panujące pomiędzy jej pracownikami.

This master's thesis discribes the wide theoretical basis of conditioning beggining of conflicts, its course and ending, and it presents constructive and non - constructive ways of dealing with conflicts situations. It also contains the results of empirical studies carried out at Metso Automation Sp. z o.o. In May and June 2015 about dealing with conflict situations. Test method used in this study was a questionnaire. On this basis author proved, that methods of dealing with conflict situations used by men and woman are very different. Woman behave more emotional, man are usually more calm and composed. This contradicts the popular belief that men react more aggressively in the event of conflict. It was also non proved that the gender structure present in the organization has a impact on the incidence of conflict situations. Conducted survey also revealed fact that Metso Automation Sp. Z o.o. is very little conflictual place to work, which leads directly to good atmosphere and relations between its employees.
Effective ways of resolving conflicts. Empirical studies in company Metso Automation Sp. z o.o.
Keywords: konflikt; negocjacje; mediacje; rozwiązywanie konfliktu; badania empiryczne; dynamika konfliktu; zagrożenia konfliktu; korzyści konfliktu; conflict; negotiation; mediation; conflict resolution; empirical studies; the dynamics of the conflict; the threat of conflict; the benefits of conflict