Rozwój przedsiębiorczości na terenie gminy Tuchów w latach 1990 – 2008 na przykładzie Zakładu Produkcji Znaków Drogowych WIMED - Kwiek, Tomasz (My University, 2010)
Praca ma na celu pokazanie rozwoju przedsiębiorczość i w mieści i gminie Tuchów po 1989 roku na przykładzie Zakładu Produkcji Znaków Drogowych „Wimed”. W kolejnych rozdziałach przedstawiono ideę przedsiębiorczości, powstanie i rozwój firmy Wimed: profil produkcji, innowacyjne propozycje, proponowane nowości, modę odblaskową, czynniki wpływające na czytelność i skuteczność oznakowania dróg, efektywność oznakowania, wpływ zatrudnienia w firmie WIMED na bezrobocie w mieści i w gminie Tuchów: pojęcie bezrobocia, zatrudnienie w firmie WIMED a bezrobocie w gminie Tuchów, analizę społeczno-gospodarczą gminy Tuchów: położenie i powierzchnia, ludność, gospodarka, zakończenie w którym znajduje się podsumowanie pracy i założonych hipotez Materiały do badań zebrano w: Urzędzie Miejskim w Tuchowie w Referacie do Spraw Działalności Gospodarczej, Powiatowym Urzędzie Pracy w Tarnowie i filii w Tuchowie, Zakładzie Produkcji Znaków Drogowych „ Wimed”. Informacje i dane uzyskano także dzięki wykorzystaniu metody badań kameralnych poprzez wywiady z właścicielem i prezesem firmy „Wimed”. Na podstawie przeanalizowanej literatury, materiałów badawczych i ich opracowaniu sformułowano następujące hipotezy: Przypuszcza się, że firma „Wimed” jest firmą rozwijającą się. Przypuszcza się, że firma „Wimed” wpływa na bezrobocie w mieście i gminie Tuchów. Przypuszcza się, że firma „Wimed” ma znaczną pozycję na rynku krajowym i zagranicznym. Firma Wimed jest w fazie rozwoju, ponieważ cały czas w zakładzie trwają badania nad kolejnymi produktami zwiększającymi bezpieczeństwo bierne użytkowników dróg. Zatrudnienie w tej firmie ma bardzo znaczący wpływ na stopę bezrobocia w mieście i gminie Tuchów.
The development of entrepreneurship in Tuchów community in the years 1990-2008 as exemplified by Roadsigns Production Plant Wimed
Keywords: przedsiębiorczość; małe i średnie przedsiębiorstwa; gmina; bezrobocie