Analiza finansowa jako instrument oceny sytuacji finansowej firmy na przykładzie Sanatorium Rehabilitacji Uzdrowiskowej Sanatorium Rehabilitacji Uzdrowiskowej „REVITA” Sp. z o.o. - BoberTomasz (My University, 2006)
Współczesna analiza finansowa powinna być przedsiębiorstwu przydatna nie tylko do interpretacji liczb zawartych w sprawozdaniu finansowym, lecz przede wszystkim do lepszego wykorzystania zasobów, poprawy wyników działalności, sprostania potrzebom rynku i oczekiwaniom właścicieli. Powinna ułatwić przedsiębiorstwu podejmowanie takich decyzji, które umożliwiłyby efektywny rozwój w przyszłości. Celem niniejszej pracy jest próba przedstawienia przydatności analizy finansowej do oceny kształtowania się sytuacji finansowej wybranej do tego celu Spółki.
Financial analysis as an instrument of the assessment of the company’s financial situation on the example of Sanatorium Rehabilitacji Uzdrowiskowej „REVITA” Sp. z o.o.
Keywords: analiza finansowa; przedsiębiorstwo; sprawozdanie finansowe; bilans; rachunek zysków i strat; analiza płynności finansowej; analiza zadłużenia; Sanatorium "Revita" Sp. z o.o.