Popularność i dokonania A. Kwaśniewskiego podczas dwóch kadencji prezydentury w Polsce w latach 1995-2005 - Jasiewicz Jakub (My University, 2008)
Zadanie, jakie postawiono w pracy licencjackiej, polegało na tym, by wyjaśnić, w jaki sposób młody polityk Aleksander Kwaśniewski, który rozpoczął swoją karierę polityczną w PRL był w stanie zdobyć swoją pozycję w III RP. Jego sukcesy i popularność spowodowały, że już w 1995 roku został prezydentem RP. Podczas minionej dekady społeczeństwo dawało dowody akceptacji prezentowanemu przez niego stylowi prezydentury. Kwaśniewski przez ten czas był najbardziej popularnym polskim politykiem, budzącym najwyższe zaufanie społeczne, które od objęcia urzędu systematycznie rosło. Podczas prezydentury powstało nawet pojęcie „Fenomenu Kwaśniewskiego”. Termin ten miał za zadanie podkreślić, że Kwaśniewski wyróżnia się na tle innych polityków. Jego popularność była efektem ciężkiej pracy nad wizerunkiem oraz spełniania oczekiwań wyborców. W pierwszym rozdziale zawarte są informacje, które dotyczą biografii Aleksandra Kwaśniewskiego przed objęciem funkcji prezydenta. Ta część pracy zawiera życiorys Aleksandra Kwaśniewskiego z podstawowymi informacjami o jego rodzinie i wykształceniu oraz o dynamicznej karierze politycznej w latach osiemdziesiątych. Specyfika tej drogi pozwala nam na sformułowanie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób działalność polityczna przed 1989 rokiem i później, pozwoliła Kwaśniewskiemu na wygranie wyborów prezydenckich w 1995 roku. Drugi rozdział jest bardziej rozbudowany, gdyż jest to główna część pracy, w której opisano dekadę prezydentury Kwaśniewskiego. W tej części przedstawione są kampanie wyborcze, które pozwoliły mu na zwycięstwo w wyborach prezydenckich. Następnie opisano działania prezydenta w polityce zagranicznej jak i krajowej. Próbowano ocenić styl prezydentury, współpracę ze zmieniającymi się rządami oraz to, jak prezydent był odbierany przez społeczeństwo. Celem było pokazanie tego dziesięciolecia obiektywnie, dlatego starano się ukazać pozytywne i negatywne aspekty prezydentury. W trzecim rozdziale zawarta jest ocena materiału zawartego w poprzednim rozdziale, skonfrontowana z badaniami zaufania do prezydenta, które zdecydowanie mówią o szerokim poparciu społecznym. Praca ta napisana jest przy wykorzystaniu kilku rodzajów źródeł począwszy od książek, a skończywszy na gazetach i źródłach internetowych. Podstawową stroną internetową, na której się opierano jest strona prezydenta RP. Do pracy wykorzystane zostały również sondaże opinii społecznej Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) oraz Ośrodek Badania Opinii Społecznej (OBOP).
Kwaśniewski’s popularity and his achievements during two presidential terms in Poland between 1995 and 2005
Keywords: Aleksander Kwaśniewski; prezydent; wybory prezydenckie; prezydentura; polityk