Implementacja i zastosowanie algorytmów des i idea - Kunysz, Marcin (My University, 2009)
Praca ta, stanowi próbę analizy wybranych systemów szyfrowania oraz naświetlenie jak ważna jest ochrona informacji. Otwiera ją rozdział, który jest poświęcony wyjaśnieniu operacji szyfrowania, tłumaczący podstawowe zagadnienia z tej dziedziny. Kolejny rozdział poświęcony jest omówieniu rodzajów teraźniejszych metod szyfrowania ogólnikowo. Trzeci rozdział, omawia już konkretne rozwiązania. Opisuję w nim, wybrane przeze mnie algorytmy szyfrujące. Rozdział czwarty w pełni poświęcony jest kluczom elektronicznym, ich klasyfikacji oraz zasadzie działania. Rozdziały piąty i szósty, kończące pierwszą część pracy, przedstawiają ogólny zarys z dziedziny kryptoanalizy. Rozdział drugi opisuje dwie metody szyfrowania danych i informacji. Opisuje pokrótce historie powstania, wyjaśnia zasady działania algorytmów i co najważniejsze porównuje bezpieczeństwo algorytmu DES oraz IDEA. Część praktyczna pracy to implementacja tych algorytmów. Dane z wiedzy kryptograficznej wykorzystane do napisania tej pracy w większości pochodzą z nowoczesnego źródła informacji jakim jest internet, pozostała część to specjalistyczne książki i czasopisma zawierające informacje z tego zakresu. Praca przeznaczona jest dla wszystkich tych, którzy cenią sobie intymność i prywatność we współczesnym świecie telekomunikacyjnym, świecie w którym informacje przechwycone przez osoby niepowołane mogą powodować poważne zagrożenie.
Implementation and application of des and idea algorithms
Keywords: kryptografia; ochrona informacji; szyfrowanie danych