Ekonomiczne aspekty elastycznych form zatrudnienia w Miejskim Klubie Sportowym „Limanovia” w Limanowej - Wojtas, Karolina (My University, 2015)
W niniejszej pracy, jako tematykę przewodnią przedstawiono rodzaje powiązań zatrudnieniowych pomiędzy pracownikami, a instytucjami powierzającymi wykonywanie pracy. Uwagę skupiono na dogłębnym analizowaniu aspektów poszczególnych rodzajów umów. Koncentrowano się również na obwarowaniach Kodeksu Pracy do stosunku zatrudnieniowego. Wyliczono obowiązki przypisane podażowej i popytowej stronie umowy. Dokonano również charakteryzacji rejonu, na którym prowadzi działalność Jednostka objęta badaniem. W ostatnim rozdziale starano się udowodnić tezę która mówi, że elastyczne formy zatrudniania w wybranych Organizacjach mogą stanowić korzystne rozwiązanie zarówno dla pracodawcy, jak i samych zatrudnionych. Badaniem objęto Miejski Klub Sportowy „Limanovia” w Limanowej. Do pracy przeprowadzono analizę wtórnych, wewnętrznych dokumentów MKS-u. Wśród analizowanych dokumentów wyróżnia się: dokumenty finansowe przygotowane zgodnie z wytycznymi PZPN, listy płac oraz kontrakty i inne umowy pracownicze. Wszelkie załączone do niniejszej pracy dokumenty są oryginalne, zaakceptowane i udostępnione przez Zarząd Klubu. W rezultacie badań udowodniono postawione wcześniej założenie. Faktycznie, przytaczając konkretne, poparte dokumentacją założenia liczbowe dowiedziono, że dla niektórych jednostek organizacyjnych, a w przypadku tejże pracy dla Stowarzyszenia/Organizacji Pożytku Publicznego, elastyczne formy zatrudnienia są niezbędne do kształtowania właściwego poziomu finansów firmy.

In this paper, as a guiding theme shows the types of employment relationship between workers and institutions entrusts the job. The attention focused on a thorough analysis of aspects of particular types of contracts. The focus was also on the fortification of the Labour Code to the employment relationship. Calculated duties assigned to supply and demand side of the agreement. There has also been the characterization of the area in which the entity operates covered by the survey. In the last chapter we seek to prove the thesis that says that flexible forms of employment in selected Organizations may be beneficial solution for both employers and employees themselves. The study included Municipal Sports Club "Limanovia" in Limanowa. To work conducted secondary analysis, internal documents MKS. Among the analyzed documents are distinguished: financial documents prepared in accordance with the guidelines of the PZPN, payroll and contracts and other contract workers. Any annexed to this working documents are genuine, accepted and shared by the Board of the Club. As a result, the research proved posed earlier assumption. Actually, citing specific numerical assumptions supported by documentation demonstrated that for certain organizational units, and in the case of that work for the Association/Public Benefit Organisation, flexible forms of employment are essential for shaping the appropriate level of the company's finances.
Economic aspects of flexible forms of employment in the Municipal Sports Club "Limanovia" in Limanowa
Keywords: zatrudnienie; rynek pracy; umowy; elastyczność zatrudnienia; zasoby ludzkie; Miejski Klub Sportowy „Limanovia”; employment; labor market; contracts; flexibility of employment; human resources; Municipal Sports Club "Limanovia"