Racjonalizacja zatrudnienia jako proces restrukturyzacji przedsiębiorstw na przykładzie Przedsiębiorstwa "GÓRPOL" Sp. z o.o. - Josz Justyna (My University, 2006)
W ramach poszczególnych obszarów restrukturyzacji przedsiębiorstwa, szczególne miejsce zajmują przeobrażenia w sferze polityki personalnej. Właściwie przeprowadzona restrukturyzacja zatrudnienia warunkuje skuteczne i efektywne przeprowadzenie zmian w innych obszarach działania firmy. Racjonalizacja stanu i struktury zatrudnienia pozwala na zatrudnienie optymalnej ilości pracowników z odpowiednimi kwalifikacjami. W niniejszej pracy przedstawiony został proces racjonalizacji zatrudnienia w ramach przeprowadzonej restrukturyzacji Przedsiębiorstwa „GÓRPOL” Sp. z o.o. Zaprezentowane w niej zostały przyczyny przeprowadzania restrukturyzacji w firmach, jej cele oraz rodzaje. Przedstawiono przebieg procesu przekształceń w firmie oraz jego podstawy prawne. Wskazano na szanse, jakie daje przeprowadzenie restrukturyzacji i bariery ograniczające jego wdrożenie. Wyjaśniono, czym jest racjonalizacja zatrudnienia oraz jakie są jej przesłanki. Przedstawiono obszary, w których dokonuje się optymalizacji stanu i struktury zatrudnienia oraz uwarunkowania zewnętrzne i wewnętrzne, wpływające na realizację poszczególnych zadań zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. Przybliżone zostały metody i procedury postępowania przy wdrażaniu restrukturyzacji zatrudnienia oraz bariery, jakie utrudniają przeprowadzenie tego procesu. Scharakteryzowano miejsce przeprowadzenia badań, „GÓRPOL” Sp. z o.o. w Jastrzębiu Zdroju, oraz przedstawiono kroki, jakie zostały podjęte podczas przeprowadzania restrukturyzacji zatrudnienia w Spółce w celu bardziej efektywnego jej działania.
Rationalization of employment as a Company’s „GÓRPOL” Ltd restructuring process.
Keywords: zarządzanie; restrukturyzacja przedsiębiorstwa; racjonalizacja zatrudnienia; zmiana organizacyjna; zarządzanie zasobami ludzkimi; struktura zatrudnienia