Elastyczność działania jako czynnik sukcesu w mikroprzedsiębiorstwie - na przykładzie firmy PEREC - Bielat, Dawid (My University, 2012)
Celem pracy jest wykazanie czy elastyczność działania może stać się czynnikiem sukcesu mikroprzedsiębiorstwa. Z kolei sformułowana hipoteza brzmi: „Czy elastyczne podejście do funkcjonowania, pozwali na utrzymanie się na rynku takich firm jak PEREC?”. Autor dokonał weryfikacji przyjętej hipotezy, ustalił czy rzeczywiście istnieje relacja między elastycznym działaniem mikroprzedsiębiorstwa a sukcesem na rynku. Autor w części wprowadzającej pracy wykorzystał dane Głównego Urzędu Statystycznego oraz raporty Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, dotyczące sektora mikroprzedsiębiorstw w Polsce oraz analizy branżowe na potrzeby charakterystyki rynku motoryzacyjnego. Przeprowadził również na przełomie marca i kwietnia 2012 roku wywiad z właścicielem firmy PEREC, na podstawie którego, a także udostępnionych materiałów wewnętrznych przedsiębiorstwa, powstała część empiryczna pracy. Firma PEREC stanowi doskonały przykład jak mikroprzedsiebiorstwo zatrudniające początkowo jednego pracownika, rozwinęło się w firmę składającą się ze sklepu z częściami zamiennymi oraz warsztatu naprawczego. Swoją elastyczność działania firma zawdzięcza nie tylko właścicielowi ale także pracownikom, ponieważ to oni każdego dnia nawiązują kontakty z klientami, podtrzymują przyjazne stosunki służbowe z partnerami handlowymi. Oczywiście nie byłoby to możliwe bez odpowiedniego zarządzania oraz opracowywania planów rozwoju. Firma PEREC znakomicie wykorzystała okazję do rozpoczęcia sprzedaży części zamiennych na terenie powiatu tarnowskiego.
Flexibility of opertions as a factor of success in a micro-enterprise illustrated with an example of PEREC company
Keywords: elastyczność; sukces firmy; analiza rynku; analiza SWOT; rynek części zamiennych; mikroprzedsiębiorstwo