Zarządzanie zasobami ludzkimi na przykładzie przedsiębiorstwa „Miranda” Sp. z o.o. - Litwin, Łukasz (My University, 2012)
Zarządzanie zasobami ludzkimi na przykładzie przedsiębiorstwa „Miranda” Sp. z o.o. Tematem pracy jest opis i analiza systemu zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie „Miranda” Sp. z o.o. Wychodząc od teoretycznych problemów związanych z procesem zarządzania zasobami ludzkimi, w dalszej części pracy dochodzimy do charakterystyki firmy „Miranda”: jej struktury, produktów, wyników produkcyjnych, strategii rozwoju i perspektyw. W kolejnych podrozdziałach przeanalizowane zostały główne obszary zarządzania zasobami ludzkimi w tym przedsiębiorstwie. Przedmiotem badań objęto zatem kluczowe procesy zarządzania zasobami ludzkimi firmy „Miranda”, zwłaszcza procesy: rekrutacji, adaptacji, szkoleń i oceny pracowników. Omówione zostały również systemy wynagradzania i motywowania pracowników. Pracę kończą rozważania na temat efektywności obecnego systemu zarządzania personelem w firmie „Miranda” oraz wskazania na konkretne rozwiązania procesowego trybu zarządzania zasobami ludzkimi które mogłyby potencjalnie przynieść wiele korzyści dla firmy.

Human Resource Management based on the Company „Miranda” Sp. z o.o. My thesis is focuses on describing and analyzing the system of managing human resources in Miranda company Sp. z.o.o. Starting from theoretical problems of managing human resources process we come to characteristics of "Miranda" company: its structure, products, production results, strategy development and perspectives. The next subchapters analyzed the main fields of human resources management in this company. The subject of the research included key processes of human resources management in the organization especially recruitment, adaptation, training and employees assessment. System of remuneration and employees motivation is also described. The thesis is completed with considerations on effectiveness of the current system of employees management in Miranda company and special solutions are indicated for the process of human resources management which could potentially bring many benefits to the company.
Human Resource Management based on the Company „Miranda” Sp. z o.o.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rozwój zasobów ludzkich; planowanie zatrudnienia; rekrutacja; motywacja pracowników; zarządzanie procesowe; management of human resources; development of human resources; employment planning; recruitment; motivation of employees; process management