Dobrowolne programy emerytalne jako skladnik systemu emerytalnego w Polsce - Ziomek, Mariola (My University, 2007)
Głównym celem pracy jest ukazanie możliwości inwestowania kapitału w dobrowolne programy emerytalne funkcjonujące w Polskim systemie emerytalnym, wraz ze wskazaniem uwarunkowań ich funkcjonowania oraz z ukazaniem analizy dotychczasowej efektywności tego rodzaju funduszy. Praca obejmuje cztery rozdziały. W rozdziale pierwszym dokonano wprowadzenia do tematyki zabezpieczenia społecznego, poprzez ukazanie ewolucji, pojęcia, zasad działania i rodzajów programów emerytalnych. Ostatnia część tego rozdziału została poświęcona roli Funduszy Inwestycyjnych w funkcjonowaniu programów emerytalnych. Rozdział drugi poświęcono funkcjonowaniu programów emerytalnych na świecie. Zawarto tutaj charakterystykę systemów emerytalnych wybranych czterech państw Europy, jak również systemów emerytalno – ubezpieczeniowych Ameryki Północnej, Ameryki Południowej i Australii. W ostatnim podrozdziale zaprezentowano obecny system emerytalny w Polsce. W rozdziale trzecim omówiono zasady, rodzaje dodatkowego oszczędzania w polskim systemie emerytalnym w wymiarze Trzeciego Filaru. Została tu przedstawiona grupowa forma oszczędzania w Pracowniczych Programach Emerytalnych, indywidualna metoda gromadzenia środków pieniężnych na Indywidualnych Kontach Emerytalnych, jak również forma lokowania środków finansowych na przyszłość przy pomocy tradycyjnych ubezpieczeń na życie. W rozdziale czwartym przedstawiono PZU Życie S.A. jako największą instytucję finansowo – ubezpieczeniową w Polsce. W dalszej części tego rozdziału, scharakteryzowano, a także przeprowadzono analizę efektywności wybranych produktów PZU życie S.A. związanych z oszczędzaniem na przyszłą emeryturę.
Voluntary retirement programs as a part of retirement system in Poland
Keywords: system emerytalny; programy emerytalne; ubezpieczenia emerytalne; systemy emerytalne na świecie