Zastosowanie wybranych baz noSQL w aplikacjach PHP jako pamięci podręcznej - Żelasko, Jacek (My University, 2012)
Wśród nowych rozwiązań jakie pojawiają się w aplikacjach internetowych o bardzo dużym obciążeniu coraz częściej można usłyszeć o bazach noSQL. Powstała swoista moda na używanie tego typu rozwiązań. Mało tego coraz częściej pojawiają się opinie, że relacyjne bazy danych są już przeżytkiem i za kilka lat będzie można o nich poczytać tylko w podręcznikach historii. Ich miejsce mają zająć bazy noSQL. W momencie rozpoczęcia pracy nad niniejszym opracowaniem w powszechnym użyciu było około 30 systemów baz danych noSQL. W ciągu półtorej roku ich liczba zwiększyła się do ponad 1201. Czyli w tym okresie przypada średnio 15 nowych systemów na kwartał lub 5 w ciągu miesiąca. Można by rzec, że jest to swoista moda na tworzenie nierelacyjnych baz danych. Zaiste moda na bazy noSQL jest poparta korzyściami jakie zyskują aplikacje internetowe po zastosowaniu baz noSQL. Gdyby te systemy nie oferowały czegoś więcej niż relacyjne bazy danych ich zastosowanie byłoby ograniczone. Zatem jeśli mamy takie bogactwo nierelacyjnych baz danych, muszą one oferować wiele więcej niż relacyjne bazy danych. Jednak nie można traktować rozwiązań noSQL jako złotego środka na wszystkie problemy. Należy wziąć pod uwagę, że zyski z zastosowania nierelacyjnych baz danych są ponoszone kosztem rezygnacji z części dobrodziejstw jakie oferują relacyjne bazy danych.
The use of selected noSQL databases in PHP applications as cache system
Keywords: aplikacje internetowe; bazy danych; języki programowania; serwery