Strategiczne zarządzanie zasobami ludzkimi na przykładzie Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu - Jasińska, Anna (My University, 2011)
Celem głównym pracy jest analiza i ocena strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi w Urzędzie Skarbowym w Nowym Sączu. Do realizacji głównego celu wskazano cele szczegółowe takie jak: • formy strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi w Urzędzie Skarbowym w Nowym Sączu, • ocena sytemu strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi w Urzędzie Skarbowym w Nowym Sączu, • rekomendacje usprawnień strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi w Urzędzie Skarbowym w Nowym Sączu. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział pracy zawiera zarys istoty strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi. W rozdziale drugim przedstawiono teoretyczne zagadnienia zarządzania zasobami ludzkimi. Scharakteryzowano zarządzanie zasobami ludzkimi, motywacje i jej modele, elementy, a także procesy motywacyjne. Rozdział trzeci poświęcony jest metodologii zagadnień tematu pracy. Określono cel, zakres badań oraz narzędzia badawcze. Badaną jednostką był Urząd Skarbowy w Nowym Sączu. Rozdział czwarty poświęcony jest analizie i ocenie strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi oraz rekomendacji usprawnień w Urzędzie Skarbowym w Nowym Sączu. Podsumowując moje badania dotyczące strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi uważam, iż Urząd Skarbowy w Nowym Sączu sprawnie zarządza posiadającymi zasobami ludzkim poprzez zagwarantowanie administracji podatkowej wykwalifikowanej, lojalnej i wysoko zmotywowanej grupy pracowników, których Urząd potrzebuje do osiągnięcia założonych celów. Urząd Skarbowy w Nowym Sączu nieustannie wprowadza zmiany zmierzające do polepszenia jakości świadczonych usług oraz usprawnień w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi.
Strategic human resource management on the example of the Tax Office in Nowy Sacz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; strategiczne zarządzanie zasobami ludzkimi; urząd państwowy