Motywowanie pracowników poprzez wynagrodzenia w Urzędzie Gminy w Chełmcu - Świderska, Małgorzata (My University, 2011)
W niniejszej pracy zostały omówione podstawowe funkcje zarządzania oraz ich wpływ na działanie organizacji. Szczególnie zwrócono uwagę na funkcję motywacyjną, jej rozwój oraz współczesne zastosowanie poprzez czynniki finansowe i poza finansowe. rozumiana jako wpływ określonych czynników na efektywność pracy. Skupiono się na motywacyjnym systemie poprzez czynniki finansowe – wynagrodzenia. Analizy motywacyjnego systemu wynagrodzeń dokonano w jednostce organizacyjnej jaką jest Urząd Gminy Chełmiec, stosując narzędzie badawcze jakim jest ankieta. Z analizy ankiet wnioskowano, iż najbardziej motywującymi czynnikami do pracy są czynniki finansowe, które powinny być indywidualnie dostosowane do wydajności i efektywności pracy każdego pracownika.

In the present study will cover the basic management functions and their impact on the operation of the organization. Attention is particularly drawn to the motivational function, its development and contemporary use by financial and non-financial factors. understood as the impact of certain factors on the efficiency of work. Focused on the incentive system by financial factors - wages and salaries. Analysis of the incentive pay system was made in the organizational unit that is the Municipal Office Chełmiec, using a research tool which is a survey. An analysis of questionnaires requested that the most motivating factors for work are financial factors that should be individually tailored to the efficiency and effectiveness of each worker.
Motivating employees through salary in Municipal Office Chelmiec
Keywords: motywacja; praca; wynagrodzenie; płaca; zarządzanie; motivation; salary; job; satysfakcja; wages; management; satisfaction