Finansowanie wydatków inwestycyjnych w powiecie brzeskim - analiza przypadku - Klimek, Krzysztof (My University, 2008)
W Polsce, a także w większości innych krajów europejskich dbałość o lokalny rozwój gospodarczy nie jest obligatoryjnym zadaniem samorządu lokalnego. Jedyna rola zdecentralizowanej administracji publicznej w promowaniu rozwoju gospodarczego, która wynika wprost ze sformułowań prawnych, dotyczy samorządów wojewódzkich, które mają obowiązek sporządzania strategii rozwoju województwa. Strategia taka stanowi podstawę negocjacji „kontraktów wojewódzkich”. Jednak bardzo wielu radnych, a także starostów, prezydentów, burmistrzów czy wójtów poczuwa się do odpowiedzialności nie tylko za zadania publiczne przydzielone im na mocy ustaw, ale również za całość problemów dotyczących dobrobytu społeczności lokalnych. W ciągu ostatnich 20 lat takie rozumienie roli samorządu stawało się coraz popularniejsze w wielu krajach i było postrzegane jako przejście od funkcjonowania samorządu lokalnego w swej klasycznej postaci do szerszego procesu zarządzania lokalnego, co przejawiało się coraz większą uwagą przywiązywaną przez samorządy do prób stymulowania lokalnego rozwoju gospodarczego. W niniejszej pracy autor przedstawia specyfikę działania jednostek samorządu terytorialnego, ze szczególnym uwzględnieniem działalności powiatów.
Financing investment in infrastructure in Brzesko County – case study
Keywords: ustrój samorządu terytorialnego; samorząd terytorialny; organy powiatu; finanse powiatu; polityka inwestycyjna powiatów; strategie i plan rozwoju lokalnego; plany finansowe; finansowanie projektów infrastrukturalnych; dochody i wydatki powiatu; powiat Brzesko