Ocena procedur przyjmowania kandydatów do pracy w Sądeckim Urzędzie Pracy w Nowym Sączu w roku 2008 - Franczyk, Robert (My University, 2010)
Przedmiotem badań pracy jest ocena procedur przyjmowania kandydatów do pracy w Sądeckim Urzędzie Pracy w Nowym Sączu przeprowadzonych w roku 2008. Przesłankami skłaniającymi autora do jej napisania, była próba odpowiedzi na pytanie stawiane sobie przez większość pracodawców: Jak pozyskać właściwych pracowników? Jedną z wielu możliwych odpowiedzi na tak postawione pytanie to stosowanie jak najlepszych rozwiązań z zakresu Zarządzania Zasobami Ludzkimi. Jednym zaś z kluczowych elementów ZZL pozostaje z pewnością proces pozyskiwania personelu oraz towarzyszące mu metody i techniki rekrutacji i selekcji. Podczas pisania wykorzystano literaturę z zakresu ZZL, zarówno w formie opracowań książkowych i słownikowych oraz czasopism branżowych. Dotarcie do literatury nie stanowiło dla piszącego problemów, z wyłączeniem sytuacji gdy jej ogromne bogactwo wymagało wyselekcjonowania pozycji najwartościowszych. Przeprowadzona analiza procedur naboru przeprowadzonych w SUP, w roku 2008. wykazała, że podczas ich przeprowadzania stosowano zbyt krótką ścieżkę selekcji kandydatów i wykorzystywano zbyt jednorodne techniki selekcyjne. Nieprawidłowości w realizacji poszczególnych naborów pojawiały się także w przyjętym systemie oceny na poszczególnych stopniach selekcji.
An assessment of recruitment procedure in Sącz Labour Office in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; polityka personalna; urzędy pracy; dobór pracowników; rekrutacja pracowników; selekcja personalna