Ekonomiczne i społeczne aspekty bezrobocia w społeczności lokalnej - Matusiewicz Anna (My University, 2008)
W ostatnich latach zjawisko bezrobocia stało się w Polsce jedną z największych dotkliwości współczesnej gospodarki rynkowej. Szczególnie niepokojący jest fakt, że w znacznym stopniu dotyka ono ludzi będących w wieku produkcyjnym oraz ludzi młodych, często dobrze wykształconych absolwentów oraz posiadających pewne doświadczenie zawodowe. Szczególnego charakteru zjawisko bezrobocia nabiera w małych, wiejskich społecznościach lokalnych, gdzie kierunki gospodarki są z reguły tradycyjne, opierające się na rolnictwie i coraz to nowych jego kierunkach. W owych społecznościach zarówno osoby młode, jak i te, będące w wieku największej aktywności zawodowej stają często przed poważnymi problemami i decyzjami dotyczącymi źródła utrzymania. Bowiem małe gospodarstwa rolne nie są dochodowe, a i praca nie zawsze dostępna i dobrze płatna. Dlatego też zjawisko bezrobocia w tego typu społecznościach ma wiele różnorodnych aspektów, a walka z nim i minimalizowanie jego skutków to proces bardzo trudny i długotrwały, wymagający silnej woli i nakładu wielu wysiłków zarówno ze strony władz lokalnych jak i samych osób bezrobotnych. Stąd też autorka uznała, że niezmiernie ważne i wartościowe może stać się podjęcie badań nad aspektami zjawiska bezrobocia w małej społeczności na przykładzie rodzinnej gminy Łącko. Celem niniejszej pracy jest więc poznanie społeczno – ekonomicznych uwarunkowań zjawiska bezrobocia w środowisku lokalnym, poszerzenie wiedzy na temat przyczyn i skutków tego niekorzystnego zjawiska, a także określenie na ile świadomie i celowo podejmują oni działania w kierunku zmiany swojej sytuacji.
Economic and social aspects of unemployment in a local community
Keywords: bezrobocie; rodzaje bezrobocia; przyczyny bezrobocia; skutki bezrobocia; polityka przeciwdziałania bezrobociu; Powiatowe Urzędy Pracy