Organizacja i funkcjonowanie służby BHP w jednostce pomocy społecznej na przykładzie Domu Pomocy Społecznej w Tarnowie - Cierpich, Mirosław (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istoty oraz najważniejszych elementów składowych i obszarów Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, a także ich praktycznego zastosowania i wykorzystania koncepcji w Domu Pomocy Społecznej. Ponadto przedstawiono istniejące zagrożenia z uwzględnieniem podziału na poszczególne czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe na wybranym stanowisku pracy. Przedmiotem pracy licencjackiej jest przedstawienie zarówno organizacji jak i funkcjonowania służby BHP w jednostce pomocy społecznej na przykładzie Domu Pomocy Społecznej w Tarnowie. W pracy licencjackiej wskazano podstawowe zasady prewencji opartej na wynikach badań szczególnie dla wypadków przy pracy oraz tych czynników wypadkowych występujących w środowiska pracy, które stanowią główne zagrożenia wypadkowe w Domu Pomocy Społecznej. W przypadku Domu Pomocy Społecznej zauważyć można spadek analizowanej wypadkowości. Jest to związane z prowadzeniem odpowiedniej polityki profilaktyki zagrożeń i wypadków. Spadek wypadków przy pracy w ośrodku jest dowodem, że profilaktyka zagrożeń i wypadków często jest traktowana jako działanie, które jest traktowane jako stały element kształtowania warunków pracy. Profilaktyka ta powinna stać się częścią zintegrowanego podejścia do zarządzania organizacją. Po przeprowadzeniu analizy ryzyka zawodowego możemy jednoznacznie stwierdzić, że ryzyko jest wysokie/duże. Oznacza to, że należy podejmować działania korygujące, nadzorować prace, tworzyć wykazy prac szczególnie niebezpiecznych, zmieniać technologie pracy i techniki, które nie dopuszczą do wzrostu ryzyka zawodowego ponad dopuszczalność.
Organization and Functioning of Occupational Health and Safety Service in a Social Care Unit on the basis of the Socjal Care home in Tarnow
Keywords: BHP; pomoc społeczna; Dom Pomocy Społecznej w Tarnowie; służby BHP; ryzyko zawodowe; wypadki przy pracy