Analiza systemu motywowania pracowników na przykładzie firmy usług outsourcingowych - Koział, Anna (My University, 2011)
Głównym celem pracy jest przedstawienie tych czynników, które w badanej firmie mają największy wpływ na motywację pracowników. Kolejnym ważnym celem jest analiza zebranego materiału i przedstawienie wyników badań podsumowanych wnioskami. W teoretycznej części pracy przedstawiono definicję i istotę motywacji, natomiast w części praktycznej ukazano system motywacyjny pracowników na przykładzie wybranej firmy usług outsourcingowych. W celu określenia czynnika, który ma największy wpływ na motywację pracowników w badanej firmie, określono hipotezę, która brzmi: „Wynagrodzenie jest kluczowym czynnikiem w systemie motywacyjnym mającym wpływ na efektywność pracy i poziom zadowolenia pracowników”. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale przedstawiono znaczenie terminów motywacja i motywowanie, ich istotę i rodzaje, następnie szczegółowej charakterystyce zostały poddane teorie oraz modele motywacji pracowników. Drugi rozdział to opis sytemu motywowania, istoty wynagradzania a także jego funkcji i składników, przedstawiono również system wynagradzania pracowników oraz pozawynagrodzeniowe czynniki motywacyjne. Trzeci rozdział pracy określa cele pracy i hipotezę oraz zastosowaną metodę badania tj. ankietę. W czwartym rozdziale podjęto próbę identyfikacji systemu motywacyjnego w wybranej firmie. Następnie przedstawiono wyniki badań, ich analizę oraz wnioski podsumowujące zebrany materiał badawczy. Badania przeprowadzone w wybranej firmie usług outsourcingowych wskażą obszary w zakresie systemu motywacyjnego pracowników, które funkcjonują prawidłowo oraz te, które mogłyby ulec poprawie. Na podstawie uzyskanych wyników można było potwierdzić postawioną hipotezę.
Analysis of motivation system based on example of outsourcing services provider
Keywords: teorie motywacji; system motywacyjny; motywowanie pracowników; system motywacyjny przedsiębiorstwa; systemy motywacyjne