Jerzy Buzek w roli Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego – próba podsumowania - Gaj, Agata (My University, 2013)
Zasadniczym celem pracy było zaprezentowanie bilansu działalności Jerzego Buzka w Parlamencie Europejskim, przez pryzmat jego życia i działalności politycznej. Dla lepszego zobrazowania celu centralnego, starano się przybliżyć funkcjonowanie Parlamentu Europejskiego, jego kompetencje i istotę wewnątrz Unii Europejskiej. Nie bez znaczenia było pokazanie osób, które go tworzą, frakcji politycznych, ale również problemów, które poruszają. Główną kwestią było przedstawienie i przybliżenie od początku do końca kadencji naszego rodaka. Jego rozpoczęcia pracy w Parlamencie, ale też rokowań kolegów polityków, co do jego umiejętności zarządzania i prowadzenia tak ważnej funkcji. Przedstawiono Jerzego Buzka nie tylko jako polityka, ale i człowieka, męża i ojca. Jest to ukazanie zwykłego człowieka, o wielkim bagażu doświadczeń życiowych, jakim była bez wątpliwości choroba jego córki. Pokazanie osoby z zamiłowaniem do sportu, czy poszanowania tradycji i wspomnień rodzinnych. Zamysłem pracy było zaprezentowanie skutków jego zaangażowania politycznego. Do tej pory doczekał się wielu wyróżnień, tytułów, honorowych obywatelstw miast i cennych nagród. Najważniejszym celem tej pracy była ocena sprawowania przez prof. Buzka funkcji przewodniczącego PE. Analiza jego posunięć, taktyki i decyzji widziana jego oczami, a także oczami mediów i jego kolegów.
Jerzy Buzek as President of the European Parliament – a summary attempt
Keywords: Parlament Europejski; Jerzy Buzek; Unia Europejska