Samorząd terytorialny i jego działalność inwestycyjna na przykładzie Gminy Korzenna - Danek-Damian, Ewa (My University, 2010)
Praca jest poświęcona zagadnieniom związanym z inwestycjami, podejmowanymi przez podstawową jednostkę samorządu terytorialnego – gminę. Przedmiotem pracy jest problematyka inwestycji gminnych oraz ich finansowania ze szczególnym zwróceniem uwagi na jej efekty dla społeczności lokalnej i pozycji Gminy. Celem pracy jest zatem przedstawienie na konkretnym przykładzie – Gminy Korzenna - jak kształtują się inwestycje, w jakim kierunku idzie w związku z nimi rozwój gminy oraz jakie są źródła ich finansowania W pracy uwzględniono materiały zawarte w bibliografii oraz przywołane w tekście akty prawne. Ponadto korzystano z informacji udostępnionych w Biuletynie Informacji Publicznej gminy Korzenna, oficjalnej strony internetowej gminy Korzenna oraz danych udostępnionych przez Urząd Gminy. Rozdział pierwszy jest omówieniem genezy i funkcji samorządu terytorialnego. Porusza kwestie obowiązujących regulacji prawnych, kształtujących system dochodów samorządu terytorialnego. Opisuje źródła owych dochodów, które Gmina czerpie z własnych zasobów oraz przewidzianych ustawowo mechanizmów finansowych. Tym zagadnieniom poświęcony jest rozdział drugi pracy. Rozdział trzeci zawiera dokładną charakterystykę polityki inwestycyjnej, zadań z zakresu administracji publicznej oraz przebiegu ich realizacji w Gminie. Rozdział czwarty, badawczy, przedstawia pełny obraz Gminy Korzenna, prezentując historię, jej usytuowanie geograficzne oraz ukształtowanie terenu, infrastrukturę komunalną i drogową. Scharakteryzowano również stan środowiska naturalnego oraz działalność gospodarczą Gminy. W rozdziale piątym przedstawiono programy poprawiające sytuację ekonomiczno – gospodarczą gminy oraz wieloletni plan inwestycyjny.
Territorial self-government and its investment activities on the example of the Commune of Korzenna
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; budżet gminy; inwestycje gminne