Korupcja jako problem społeczny i gospodarczy w Polsce - Kęska, Joanna (My University, 2013)
Nadrzędnym celem pracy jest zbadanie zjawiska korupcji ze szczególnym uwzględnieniem: opinii społeczeństwa na ten temat oraz wpływu oddziaływania zjawiska korupcji na obywateli. Głównym zadaniem było również przekonanie społeczeństwa o zagrożeniu, które niesie ze sobą zjawisko korupcji poprzez wskazanie przyczyn oraz skutków tego problemu. Praca obejmuje trzy rozdziały. Rozdział pierwszy zawiera ogólną charakterystykę pojęcia korupcji, wskazuje jej różnorodne definicje, cechy oraz przyjęte formy tego zjawiska. Rozdział pierwszy zawiera także zbiór najważniejszych międzynarodowych regulacji prawnych dotyczących korupcji, które zostały przyjęte także w Polsce. Wskazuje również miejsce Polski w rankingu skorumpowanych na tle innych państw europejskich, za pomocą analizy wskaźnika korupcji przeprowadzonej przez organizację Transparency International. W rozdziale drugim przedstawione zostały główne gospodarcze, etyczne i społeczne konsekwencje oraz przyczyny korupcji. Rozdział drugi ukazuje także formy konfrontacji z korupcją przyjęte w Polsce. Opisuje działania instytucji publicznych, organów ścigania, a także organizacji pozarządowych działających w Polsce, które zwalczają korupcję. Akcentuje prawne aspekty zwalczania korupcji w naszym kraju. Rozdział trzeci przedstawia opinię oraz poziom znajomości korupcji wśród społeczeństwa polskiego. Zawiera analizę badań Centrum Badania Opinii Społecznej oraz badań zrealizowanych na wniosek Komisji Europejskiej – Eurobarometru. Ukazuje jak zjawisko korupcji jest postrzegane przez obywateli a także jaki jest stosunek społeczeństwa do łapówkarstwa. Opisuje obszary najbardziej korupcjogenne oraz najskuteczniejsze metody walki z korupcją według społeczeństwa.
Corruption as a social and economic problem in Poland
Keywords: korupcja; przeciwdziałanie korupcji; zwalczanie korupcji; Polska