Przebieg procesu outsourcingu kontraktowego na przykładzie BDI Poland Sp. z o.o. - Borek Mirosław (My University, 2017)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie istoty przygotowań i przebiegu efektywnego procesu outsourcingu kontraktowego oraz korzyści wynikających z jego zastosowania, zarówno dla firmy świadczącej usługi outsourcingowe, jak i jej klienta kontraktowego. Ponadto celem pracy jest udowodnienie, że świadczenie usług outsourcingowych zaopatrzenia jest właściwym kierunkiem dalszego rozwoju firmy BDI Poland Sp. z o.o. Głównym problemem badawczym tej pracy jest analiza zastosowanego w firmie BDI Poland Sp. z o.o. modelu biznesu, odmiennego od rozwiązań dominujących w branży zaopatrzenia technicznego oraz zbadanie jego wpływu na zmianę osiąganych efektów finansowych i strategicznych firmy. Poniższa praca składa się z części teoretycznej i praktycznej. Część teoretyczna zawiera się w I, II i III rozdziale. Rozdział I odpowiada na pytania dotyczące istoty, przyczyn wdrożenia outsourcingu oraz potencjalnych korzyści i zagrożeń wynikających z jego zastosowania. Rozdział II opisuje poszczególne etapy i fazy procesu outsourcingu, natomiast rozdział III omawia konstrukcję i prawne aspekty kontraktu outsourcingowego. Część praktyczna rozpoczyna się od rozdziału IV, zawierającego charakterystykę i analizę otoczenia biznesowego firmy handlowej BDI Poland Sp. z o.o. Natomiast w rozdziale V opisano przebieg i zbadano rezultaty wdrożenia przez BDI Poland Sp. z o.o. usługi outsourcingowej w największej drukarni druku kolorowego w Polsce, przedsiębiorstwie Winkowski Sp. z o.o. strategicznego spółki oraz wskazano na silne i słabe strony BDI. Praca została zakończona podsumowaniem. Na jej ostatnich stronach umieszczono także bibliografię, spis tabel, rysunków oraz załączniki. Prawidłowo wdrożony i dobrze funkcjonujący proces outsourcingu niewątpliwie jest dla BDI Poland Sp. z o.o. skutecznym narzędziem biznesowym, mającym wpływ na pozycję konkurencyjną firmy oraz stanowiącym mechanizm kształtowania jej strategii.
Contractual outsourcing process proceedings based on the example of BDI Poland Sp. z o.o.
Keywords: outsourcing; outsourcing kontraktowy; usługi outsourcingowe; negocjacje; umowa outsourcingowa; kontrakt; analiza SWOT