Zarządzanie personelem na podstawie Salonu Sukien Ślubnych „Honoratka” - Ziobrowska, Angelika (My University, 2011)
Zarządzanie zasobami ludzkimi obejmuje planowanie zatrudnienia, rekrutację i selekcję ludzi do pracy, adaptację zawodową, ocenę pracowników i menedżerów, motywowanie, projektowanie ścieżek karier zawodowych poprzez szkolenia oraz kształtowanie odpowiednich stosunków międzyludzkich w organizacji. Najważniejszym zasobem firmy są ludzie. Zarządzanie nade wszystko uczy jak w maksymalnym stopniu wykorzystać talent i silne strony pracowników. Jednakże bez solidnego zrozumienia zasad funkcjonowania zarządzania osiągniecie sukcesu firmy może okazać się niezwykle trudne. Analizując funkcję personalną przedsiębiorstwa należy wskazać na istotną rolę zasobów ludzkich w procesie funkcjonowania organizacji. Pozycja, jaką osiąga organizacja na rynku, zależy w dużej mierze od umiejętnego wykorzystania tego najważniejszego zasobu jakim są ludzie. Poznanie i utrwalenie sposobów oraz technik skutecznego zarządzania zasobami ludzkimi przedsiębiorstwa umożliwia uzyskanie przewagi nad konkurencją oraz realizowanie ustalonego przez organizację celu oraz misji.

Human Resource Management (HRM) includes employment planning, recruitment and personnel selection, occupational adaptation, assessment of workers and managers, motivating, career path planning through professional trainings as well as developing proper relations within the organisation. The most important resource of a company are people. Above all, HRM shows how to maximise employees’ talents and strong points. However, achieving success might be extremely difficult without proper understanding of HRM rules. During the analysis of HRM we should emphasise the importance of human resources in the organisation performance. The place of a company on the market depends on skilful managing people. Knowledge and repetition of methods and techniques of effective HRM enable dominating competition as well as fulfilling company’s aim and conducting mission.
Personnel management based on the Wedding Butique „Honoratka”
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; funkcja personalna; zarządzanie personelem